Preminuo Robert Krakoff, pronalazač gaming miša i suosnivač Razer-a

Robert „Razerguy“ Krakoff, suosnivač i biviši predsednik kompanije Razer, preminuo je prošle nedelje u 81. godini. Možda do sada niste čuli za njega, ali to je čovek koji je ostavio ogroman uticaj u gaming industriji.

krakoff

On je 1999. godine napravio prvi gaming miš – Razer Boomslang. To je bio začetnik Razer-ove linije miševa za igrače, ali i praktično cele jedne industrijske grane koja se bavi gaming periferijama. Tokom 2002. godine Krakoff i profesionalni igrač Johnathan „Fatal1ty“ Wendel, potpisali su istorijski sponzorski ugovor, što je bio prvi ugovor takve vrste, godinama pre nego što je „esports“ postao mainstream.

Inače, priča sa Razer miševima je prilično zanimljiva. Razer nije postojao kao kompanija sve do 2005. godine – pre toga je praktično bio brend kompanije Kärna, koja je razvila opto-mehanički sistem za praćenje pokreta miša, sa rezolucijom 2.000 dpi, što je bila daleko veća rezolucija nego što su nudili drugi miševi iz tog doba.

Kärna je bankrotirala 2001. godine, a Krakoff i trenutni CEO, Min-Liang Tan, osnovali su Razer 2005. godine, ali ni jedan od njih ne stoji iza gaming miša. To je zapravo uradila marketinška agencija Fitch, koja je osmislila kompletan Razer brend, uključujući ime, prepoznatljiv logo sa tri zmije, izgled sajta, pakovanje proizvoda, kao i dizajn i ideju za Boomslang miša.

Pročitajte i:  Razer Blade 18 dostupan za naručivanje

Robert Krakoff, tadašnji predsednik Razer-a, postao je nosilac prava na to, kao i glavno ime u kompaniji u njenoj prvoj dekadi postojanja. Njegov email bio je dostupan korisnicima i bio je poznat kao čovek koji je redovno odgovarao na pitanja fanova. Interesantan je i njegov intervju iz 2009. godine, kada je rekao da kompanija ne mora da proda ni jedan tada potpuno novi model Razer Mamba miša, čija je cena bila 130 dolara. Bilo mu je bitno da sa tim mišem inspiriše igrače inovacijama iz kompanije, znajući da će oni verovatno kupiti jeftinije miševe iz Razer-ove ponude.

Krakoff je bio levoruk i želeo je da napravi i miša za levoruke igrače, ali sa svoje predsedničke pozicije u tom trenutku nije imao dovoljno moći da to i ostvari. Izvršni odbor nije prihvatio tu njegovu ideju. Međutim, samo godinu dana kasnije Razer je predstavio prvog miša za levoruke, izokrenutu verziju tadašnjeg najprodavanijeg modela – DeathAdder.

Inače, Krakoff je osnivač i MindFX Science, brenda fokusiranog na prodaju energetskih pića i suplemenata, želeći da promoviše zdravije alternative postojećim energetski pićima sa kofeinom i proizvodima koje korisnici upotrebljavaju tokom vežbanja. On je dugo godina vodio i blog o zdravom životu.

Pročitajte i:  Microsoft objavio kada će „ugasiti“ WordPad

Svoju multidisciplinarnost Krakoff je potvrdio i kao pisac, jer je od 2009. godine, pod imenom RM Krakoff, objavio desetak knjiga različitih žanrova, od crnih komedija do naučne fantastike.

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,