Preminuto Bil Ingliš, jedan od kreatora kompjuterskog miša

Vilijam (Bil) Ingliš, jedan od ključnih inženjera koji je radio na razvoju računarskog miša i načina kako da se njegovo pomeranje reflektuje na ekranu, preminuo je 26. jula u 91. godini u Kaliforniji, nakon respiratornih problema.

PCPress.rs Image

Svi mu mnogo dugujemo

Ingliš se pridružio Daglasu Engelbartu na Stanford institutu za instraživanje 1960. godine, kako bi zajedno napravili prethodnika današnjih računara, koji su tada nazvali „braon kutija sa tasterima“ i miša koji će omogućiti kontrolisanje objekata na ekranu pomeranjem uređaja po stolu. On je uspeo da razume koncept koji se nalazio iza Engelbartove vizije budućnosti računara, koje Engelbart nije uspevao pravilno da artikuliše.

Njihov nekadašnji kolega, Bil Duval, naveo je da je Ingliš bio “problem solver” (čovek koji rešava probleme), koji je „omogućavao da se stvari dogode“. Ingliš je odigrao ključnu ulogu u događaju koji je nazvan „The Mother of All Demos“, demonstraciji održanoj 1968. godine, kada je Engelbart pokazao kako rukom kontrolisan miš može da upravlja događajima na ekranu. Ingliš je bio iza scene, producirajući taj video, naverovatnije upotrebljavajući projektor koji je bio u vlasništvu NASA lab.

Pročitajte i:  Microsoft objavio kada će „ugasiti“ WordPad

Početkom 70-ih godina prošlog veka, Ingliš se pridružio Xerox-ovom čuvenom Palo Alto Research Center-u (PARC), gde je razvio ideje kao što su Alto machine i miš, koji su imali veliki uticaj na Apple-ov prvi Macitnosh računar, ali i na Microsoft Windows PC-je.

Izvor: ZDNet

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,