BIZIT plus

Prerađeni CD-ovi kao fleksibilni biosenzori

Tim naučnika sa Univerziteta Binghamton u državi Njujork razvio je tehniku koja im omogućava da spasu materijal sa starih CD-ova kako bi napravili fleksibilne biosenzore koji su jeftini i relativno jednostavni za proizvodnju.

PCPress.rs Image

Medicinska korisnost nosivih uređaja postaje sve jasnija iz godine u godinu

Metoda uključuje korišćenje hemijskog procesa i lepljive trake za skidanje metalnog premaza sa diskova, a zatim korišćenje rezača za oblikovanje fleksibilnog materijala po potrebi. Fleksibilni senzori se mogu primeniti na kožu i mogu slati razne podatke na pametni telefon putem Bluetooth-a, uključujući pH, nivoe glukoze i kiseonika, i električnu aktivnost u mišićima. Medicinska korisnost nosivih uređaja postaje sve jasnija iz godine u godinu, ali sa povećanjem troškova života, razvoj jeftinijih medicinskih tehnologija čini se mudrim.

Ova najnovija tehnologija uključuje preinačenje uveliko zastarele tehnologije, kompakt diskova, u nešto najsavremenije. Proces uključuje odvajanje metalnog sloja na CD-u od plastične podloge. Istraživači su to postigli hemijskim procesom i malo lepljive trake. „Kada pokupite kosu na odeći lepljivom trakom, to je u suštini isti mehanizam“, rekao je Ahjeon Ko, istraživač uključen u studiju. „Olabavimo sloj metala sa CD-a, a zatim pokupimo taj metalni sloj trakom, pa ga samo odlepimo. Taj tanak sloj se zatim obrađuje i postaje fleksibilan.” Istraživači su koristili Cricut rezač, relativno jeftinu potrošačku mašinu koju zanatlije ponekad koriste za sečenje kartona ili papira, da iseku konačni dizajn senzora sa metalnog lima. Pravljenje biosenzora traje samo 20-30 minuta i ne zahteva inženjerske veštine, toksične hemikalije ili skupu laboratorijsku opremu. Najbolje od svega, svaki senzor košta oko 1,50 dolara. „Koristili smo zlatne CD-ove i želimo da istražimo CD-ove na bazi srebra, za koje verujem da su češći“, rekao je Metju Braun, drugi istraživač uključen u studiju. “Takođe želimo da vidimo da li možemo da koristimo lasersko graviranje umesto da koristimo sekač na bazi tkanine da bismo još više poboljšali brzinu”.

Pročitajte i:  Manje od polovine IT lidera je sigurno u svoje IoT security procedure

Izvor: Medgadget

Facebook komentari: