Prestigio Nettop ION

Kompaktan računar možete da sakrijete iza monitora. Primenu sami birate…

PCPress.rs ImageNettop računari su praktični jer zauzimaju malo prostora, a njihova prednost nad klasičnim računarima se, osim malih dimenzija, svodi na to što su nečujni i štedljivi, a i primetno jeftiniji od klasičnih PC‑ja. Možda na njima nećete moći da odigrate najnoviju 3D igru, ali će biti sasvim dovoljni za poslovno okruženje i kao HTPC u dnevnoj sobi. Prestigio nije odoleo tom trendu, pa u svojoj ponudi već ima nekoliko kompaktnih računara. Prestigio ION 525 Super Slim dolazi u tankom kompaktnom kućištu koje može da se drži položeno (uspravno postavljanjem na specijalno postolje) ili da se okači na zadnju stranu monitora. Kućište je od uglačane plastike, sa simpatičnom talasastom aplikacijom koja mu daje dozu otmenosti. Zbog malih dimenzija, napajanje je izmešteno izvan računara, u obliku eksternog adaptera, kao što je uobičajeno na prenosivim računarima.

Na kućištu postoji samo jedan taster, za uključivanje računara. Na jednoj bočnoj strani su ispod poklopca skrivena dva USB 2.0 priključka, a na suprotnoj bočnoj strani su smešteni svi ostali konektori – VGA i HDMI, još dva USB 2.0 priključka, LAN i 3,5 mm „banana“ konektori za mikrofon i slušalice. Ono što se ne može videti, a svakako je korisno, jeste bežični mrežni adapter koji podržava standard 802.11 b/g/n. Računar je zasnovan na Dual Core procesoru Atom D525 radnog takta 1,8 GHz i grafici NVIDIA ION2, što je sasvim dovoljno za poslovne potrebe, ali i za reprodukciju Full HD video‑zapisa. U njemu se nalazi 2 GB memorije, kao i 2,5’’ hard‑disk kapaciteta 320 GB, što odgovara nameni i dimenzijama računara, a skladišni prostor se po potrebi lako može proširiti pomoću eksternih hard‑diskova. Pasivno hlađenje obezbeđuje potpuno nečujan rad, što je u današnje vreme jedan od čestih zahteva i u poslovnom i u kućnom okruženju.

Primerak koji smo testirali nije imao operativni sistem, mada se na sajtu proizvođača pominje da se u paketu dobija i Windows 7 Home Premium. Bez operativnog sistema cena je vrlo konkurentna i možemo da kažemo da je Prestigio ION 525 i u estetskom i u funkcionalnom smislu zadovoljio sva naša očekivanja.

 

  Prestigio ION 525 Super Slim
Dimenzije 173*152*25 mm
Procesor Intel Atom D525, 1,8 GHz Dual Core
Memorija 2 GB
Hard-disk 320 GB
Grafika NVIDIA ION 2
Konektori 4*USB 2.0, VGA, HDMI, LAN, WLAN, 3,5 mm audio-izlaz, 3,5 mm mikrofonski ulaz
Cena Oko 230 evra
Kontakt www.asbis.rs

Branislav Bubanja

(Objavljeno u PC#191)

Facebook komentari: