Pretraživanje bez granica: Excel funkcija INDEX

Ukoliko želite da vršite pretraživanje opsega bez ikakvih ograničenja upotrebite Excel funkciju INDEX. Ona se često koristi u kombinaciji sa još nekim Excel funkcijama, a najčešće je to MATCH. U tekstu koji sledi saznaćete kako da je iskoristite u svakodnevnom radu…

Funkcija INDEX poseduje dva oblika, a njihove sintakse su:

INDEX (<ćelija/opseg>;<red>;<kolona>)

INDEX (<ćelija/opseg>;<red>;<kolona>;[<redni broj opsega>])

Prvi argument je adresa ćelije ili opsega u okviru koga se vrši pretraživanje. Zatim navodimo broj reda ili kolone, što može da bude pozitivan broj, negativan broj ili nula, a označava pomeraj u odnosu na inicijalno zadatu ćeliju/opseg. Opciono, kao poslednji argument je moguće zadati i broj oblasti a njega ćete iskoristiti ukoliko se zadati opseg, naveden u okviru prvog argumenta, sastoji iz više nepovezanih oblasti.

PCPress.rs Image

Funkciju INDEX najčešće koristimo u kombinaciji sa Excel funkcijom MATCH. Ona vraća poziciju tražene vrednosti u odnosu na zadati opseg, red ili kolonu, a vrednost koju vraća možemo da iskoristimo kao drugi ili treći argument funkcije INDEX u okviru kojih se definiše pomeraj. Na primer, ako za zadati proizvod i grad želimo da utvrdimo vrednost prodaje napisaćemo formulu.

Pročitajte i:  Excel funkcije SORT i SORTBY

=INDEX(B4:D6;MATCH(G4;A4:A6);MATCH(G5;B3:D3))

Prvi argument je opseg svih vrednosti prodaje. Drugi argument je pozicija tražene vrednosti u okviru kolone A, odnosno opsega A4:A6. Treći argument je pozicija tražene vrednosti u okviru trećeg reda, odnosno opsega B3:D3. Kao rezultat, funkcija INDEX vraća vrednost prodaje traženog proizvoda u navedenom gradu.

PCPress.rs Image
Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *