Prevara decenije: Trans-arktički kabl od milijardu dolara

Elizabeth Pierce, izvršna direktorka kompanije Quintillion, optužena je 2018. godine za prevaru, a nakon što je zloupotrebila položaj u okviru projekta koji je imao za cilj postavljanje trans-arktičkog kabla za bolju internet konekciju. Naime, Pierce je lažirala ugovore kako bi prikupila više od 250 miliona dolara od investitora, a vest je nedavno postala ponovo aktuelna, budući da su mediji saznali detalje o tome kako je umalo uspela da izvede prevaru decenije.

PCPress.rs Image

Neosporno je da je direktorka imala velike ambicije kada je postavljanje trans-arktičkog kabla u pitanju, što je naišlo na podršku budući da bi Aljaska, a kasnije verovatno i deo Japana, Grenlanda, Islanda, pa i Londona, dobili bolju internet konekciju. U početku se radilo o plemenitom cilju, a najviše zbog toga što je internet u najvećem delu ruralne Aljaske spor, te zavisi od skupih satelita. Podvodni kabl bi tako omogućio veću brzinu, ali i niže cene za korisnike, te tako značajno olakšao online živote hiljada stanovnika.

PCPress.rs Image

Da bi uverila investitore da je projekat na pravom putu Pierce je lažirala potpise na ugovorima, koji bi, da su bili pravi, značili da projekat vredi preko milijardu dolara. Nakon toga je verodostojnost potvrđivala uveravanjima da je ona jedina odgovorna u kompaniji Quintillion, te da jedino ona može da autorizuje ugovore, što je saradnicima i investitorima bilo dovoljno da joj poveruju, budući da su verovali u plemenitost cilja, a uprkos ogromnim količinama novca. Pierce je potpisane ugovore čuvala na privatnom Google Drive nalogu, a kada je shvatila da joj prevara neće uspeti pokušala je da ih obriše, ali bezuspešno, budući da su ostali u trash folderu.

Pročitajte i:  Kako uključiti novi tamni režim na mobilnom ili desktopu u Google Drive-u

PCPress.rs Image

Uprkos zločinima izvršne direktorke kompanija Quintillion je uspela da postavi jedan deo kabla, što je donelo bolji internet jednom delu stanovnika Aljaske, a za nastavak izgradnje interesuju se i druge kompanije, tako da bi projekat na kraju ipak mogao da se pokaže kao uspešan.

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,