BIZIT plus

Pametni televizori su mašine za prikupljanje podataka

Istraživanje koje je sproveo Univerzitet Prinston, pokazuje da su televizori koji su povezani na Internet puni trekera koji prikupljaju podatke o navikama korisnika. To se odnosi i na pametne TV bokseve, kao što su Roku ili Amazon Fire TV.

PCPress.rs Image

Upravo to je i jedan od razloga zašto su današnji televizori i Smart TV boksevi danas toliko jeftini. Tehnički, korisnici su se složili sa tim kada su pokrenuli proces podešavanja svojih uređaja, ali s obzirom da skoro niko ne čita „sitna slova“, mnogi od njih nisu ni svesni s čim su se složili.

Ovakva praksa nije ograničena samo na televizore. Istraživači sa Northeastern univerziteta proveravali su 81 pametni kućni uređaj i utvrdili su da većina, uključujući Alexa-u, ali i Amazon Ring zvonce, i Zmodo zvonce prikupljaju podatke o korisnicima, čak i kada ih ne koriste. Ring, na primer, ne obaveštava korisnike da snima svu konverzaciju u realnom vremenu i ne daje nikakvu vizuelnu indikaciju da se to dešava.

Što se tiče televizora, neki podaci koji se prikupljaju su opšti – tip uređaja, grad i država, na primer. Međutim, neki drugi podaci su jedinstveni (serijski broj uređaja, Wi-Fi mreža…) i oni mogu da se iskoriste za identifikaciju korisnika.

U studiji je objavljeno da su trekeri pronađeni na 69 procenata Roku kanala, kao i na čak 89 procenata Amazon Fire kanala. Neki od trekera su poznati (kao što je Google-ov AD servis DoubleClick, koji postoji na čak 97 procenata Roku kanala).

Izvor: The Verge

Facebook komentari: