Top50 2023

Prevencija curenja podataka među prioritetima

Curenje poverljivih podataka može imati ozbiljne posledice za bilo koju kompaniju, a u pojednim slučajevima može izazvati čak i poslovni kolaps, navodi se u saopštenju kompanije Kaspersky.

Photo: José Goulão/Flickr
Photo: José Goulão/Flickr

Rezultati istraživanja koje je sprovela agencija IDC u decembru 2012. godine ukazuju na to da mnoge kompanije prepoznaju težinu problema – 41 odsto kompanija zabrinute se za moguće curenje podataka i naveli su preventivu kao osnovni cilj.

Tehnologija enkripcije deli se na dve vrste – enkripcija foldera i fajlova (File and Folder Level Encryption – FLE) ili eknripcija čitavog diska (Full Disk Encryption – FDE). FLE tehnologija štiti pojedinačne datoteke i foldere, tako da je pogodnija za enkripciju malih količina poverljivih podataka. Tehnologija FDE, nasuprot ovome, podrazumeva enkripciju celog hard diska i savršena je za zaštitu, na primer, korporativnih lap top računara u slučaju da su izgubljeni ili ukradeni. Kako tehnologije FLE i FDE rešavaju različite probleme, većina organizacija preferira da koristi obe.

Prema stručnjacima agencije IDC, postoje četiri osnovna razloga zbog kojih treba primeniti tehnologiju enkripcije:

Pročitajte i:  Sajber bezbednost u doba veštačke inteligencije – šta se promenilo u 2023?

• Kako bi se ogrnaičio pristup poverljivim informacijama i obezbedila zaštitita od neovlašćenog pristupa
• Kako bi se zaštitile osetljive datoteke od virusa i ostalih sve zastupljenijih sajber pretnji
• Kako bi se podaci zaštitili od napada na korporativne mreže, jer napadi na korporativnu infrastrukturu i pokušaji da se ukradu podaci postaju sve sofisticiraniji
• Kako bi se upotpunio proces upravljanja rizicima jedne kompanije, jer zaštita podataka igra sve veću ulogu, kao ključni element.

Trenutno, tehnologija enkripcije podataka nije prioritetna potreba u većini budžeta IT odeljenja. Ipak, analize pokazuju da će enkripcija uskoro postati jedan od najtraženijih tehnologija.

Prema agenciji IDC, očekivanja su da će tržište solucija za enkripciju podataka porasti za više od 50 odsto u narednih nekoliko godina -od 556 miliona dolara u 2012. do 866 miliona dolara u 2016. godini. U 2013. troškovi zaštite podataka porašće na 2 milijarde dolara po prvi put, dok će 2016. godine dostići cifru veću od 3 milijarde dolara.

 

 

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,