ERP 2024

Privatizacije PKB-a – Bogoljub Karić zainteresovan za kupovinu kombinata

Biznismen i lider Pokreta snaga Srbije, Bogoljub Karić, obavestio je javnost da je spreman da učestvuje na tenderu za kupovinu PKB-a, jer je, kako kaže, uveren da je aktuelna vlada uspela da ukloni nekadašnju “privatizacionu džunglu” koja je Srbiju “dovela do prosjačkog štapa”. Karićeva ponuda je, međutim, daleko ispod realne vrednosti PKB-a, te iznosi samo 30 miliona evra, piše Blic.

PCPress.rs Image

Javnosti uglavnom nije poznato kolikim zemljištem PKB, koji je odlukom Vlade Republike Srbije, kao državno preduzeće osnovan 27. decembra 1945. godine, raspolaže. Radi se o gotovo 30.000 hektara, a, primera radi, urbana površina Beograda iznosi oko 36.000 hektara, odnosno 360 kvadratnih kilometara. PKB se sastoji iz devet gazdinstava, a raspolaže sa preko 30.000 koka nosilja, 9.000 krava, 6.000 svinja, te ima oko 2.000 zaposlenih.

Agencija za privatizaciju je krajem 2015. godine oglasila prodaju imovine Poljoprivredne korporacije Beograd (PKB) po početnoj ceni od 154.996.512,28 evra. Na prodaju je tom prilikom ponuđen deo stalne imovine, te promenljiva imovina PKB-a. Od stalne imovine, između ostalog, na prodaju je došlo 17.677 hektara zemljišta u opštinama Palilula, Surčin i Zrenjanin, građevinski objekti koji se koriste u poslovne svrhe, udeli PKB-a u pojedinim preduzećima – Ekolab-u, PKB Agroekonomik-u – Institutu za naučnoistraživački rad i transfer tehnologije u poljoprivredi, Poljoprivrednoj avijaciji PKB, Veterinarskoj stanici PKB, dok promenljiva imovina obuhvata celokupno stado, zalihe, te zasađene useve na zemljištu. Tom prilikom nije stigla ni jedna ponuda za kupovinu.

U septembru 2016. godine Skupština grada Beograda prenela je 99% akcija PKB-a na državu Srbiju, da bi u januaru 2017. godine Ministarstvo privrede Srbije objavilo javni poziv za prikupljanje pisama investitora zainteresovanih za učešće u postupku privatizacije PKB-a. Tom prilikom se javilo osam investitora iz zemlje i sveta. Pisma o zainteresovanosti za PKB su poslale kompanije Matijević i MK komerc iz Srbije, Al Dahra iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, dve kompanije iz Velike Britanije, jedna iz Kine i jedna iz Singapura, te jedan privrednik iz Kovina.

Javni poziv za izbor privatizacionog savetnika u postupku privatizacije PKB-a objavljen je 13. juna 2017. godine, a tom prilikom je rečeno da bi odluka o tome na koji način će država privatizovati PKB trebalo uskoro da bude poznata, budući da je otvaranje ponuda bilo zakazano za 22. jun 2017. godine. Na listi zainteresovanih je, u tom trenutku, još uvek bilo osam investitora iz zemlje i sveta, ali još uvek bez Bogoljuba Karića.

Izvori: ekapija, N1 info, Blic

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , , , , , ,