Proaktivan nadzor mrežnih okruženja s N-able N-Central rešenjem

Mreža je okosnica informacionog sistema i bez obzira na tip usluge koju pružate, bilo da se radi o sigurnosti, dokumentaciji korisničkih okruženja ili proaktivnom nadzoru i optimizaciji poslovnog sistema, kvalitet vaše usluge će zavisiti od toga koliko dobro poznajete mrežni sistem.

PCPress.rs Image

Vremena jednostavnih mrežnih sistema s nekoliko računara povezanih u lokalnu mrežu su davno iza nas. Okruženi smo hibridnim i multi-cloud okruženjima, SaaS aplikacijama, IoT i pametnim uređajima, radna okolina se decentralizuje i ubrzano menja. Rad od kuće postaje sve popularniji. Svaki od navedenih trendova nosi sa sobom određenu kompleksnost i predstavlja izazov za pružaoce IT usluga. Neki od najčešćih problema s kojima se susrećemo:

  • Kako ostvariti preglednost mrežnog sistema i eliminisati slepe tačke
  • Kako proaktivno pratiti sve promene unutar mrežnih sistema
  • Kako nadzirati performanse sistema
  • Kako detektovati probleme u komunikaciji između korisnika i SaaS aplikacija
  • Kako nadzirati Home-office okruženja bez zadiranja u privatnost

N-able N-Central rešenje namenjeno je pružaocima IT usluga koji žele detaljan uvid i potpunu kontrolu nad kompleksnim okruženjima. Olakšava onboarding i inicijalnu analizu, nudi potpunu preglednost mrežnog sistema (server, laptopi, radne stanice, pametni, IoT i mrežni uređaji, printeri, virtualne mašine, aplikacije) i eliminiše slepe tačke. Pomoću opcije automatskog otkrivanja pruža preglednost nad svim izmenama koje se dešavaju u okruženju i informacije o svim novim uređajima.

PCPress.rs Image

Interaktivne topološke mape s detaljnim informacijama o svim spojenim uređajima i vezama između njih znatno olakšavaju detekciju i otklanjanje poteškoća u mrežnoj komunikaciji. Osim toga pružaju vrlo koristan pregled mrežnog okruženja koji kod inicijalne analize novog okruženja može poslužiti za nadogradnju ili poboljšanje trenutne konfiguracije sistema. Mrežni sistemi su poput živog organizma s velikim brojem izmena na dnevnoj bazi. Podaci od juče nisu nužno relevantni danas. Kako bi izbegli sigurnosne probleme ili probleme s performansama sistema potrebno je pravovremeno evidentirati sve izmene. Generiranje topoloških mapa može se automatizovati kroz unapred definisan raspored otkrivanja što pruža vrlo bitan uvid u istoriju svih izmena (novi uređaji, uklonjeni uređaji, problem s hardverom i sl.).

Za svaki od mrežnih uređaja moguće je pratiti detaljne performanse i kreirati vlastite parametre i upozorenja. Moguće je analizirati i pratiti promet za svaki od dostupnih portova, definisati upozorenja za dolazni ili odlazni promet kao i za slučajeve kada propusnost mrežnog sistema padne na određeni nivo. Kada je u pitanju dostupnost i kvalitet veze između korisnika i SaaS (SalesForce, Microsoft 365 itd.) aplikacija, N-able N-Central rešenje pruža uvid i u mrežne segmente izvan vašeg okruženja. S NethPath opcijom možete analizirati i vizualizovati protok podataka između korisnika, data centara i SaaS aplikacija.

PCPress.rs Image

Poslove otkrivanja je moguće ograničiti na određene IP adrese, subnet maske ili određene uređaje. Kako bi ograničili prikupljanje podataka u home-office okruženjima na laptop ili radnu stanicu moguće je instalirati agenta koji će vršiti nadzor i prikupljati podatke isključivo o tom uređaju. Za nešto više informacija moguće je instalirati sondu koja će prikupiti informacije o kompletnom okruženju.

Osim proaktivnog nadzora i kontrole mrežnog sistema N-Central nudi niz sigurnosnih funkcionalnosti kao što su je Endpoint Detection & Response (SentinelOne), DNS-Filtering, sigurnosno čuvanje i upravljanje zakrpama. Opcije su integrisane u platformu i moguće ih je aktivirati po potrebi što vam omogućava da po potrebi proširite svoje usluge održavanja s dodatnim opcijama slojevite zaštite. Kako to izgleda u praksi možete videti iz priloženog videa.

Više informacija o N-able N-Central rešenju i besplatan trial možete pronaći na njihovoj web stranici. Za sve koji žele isprobati N-Central rešenje dostupan je besplatan probni rok u trajanju od 30 dana.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,