Problem građevinskog materijala: Čovečanstvo i kolonije na drugim planetama

Dok su Apollo astronauti šetali po Mesecu za odela im se hvatala napast koja vlada ovim nebeskim telom. U pitanju je mesečeva prašina, fina kao puder, oštra kao čestice stakla – materija koja pokriva ceo Mesec. Sa kosmonautima je ušla i u kontrolnu kabinu letelice uz pomoć koje su stigli, i tamo postala veliki problem – ne samo da je ometala rad opreme, već je izazivala i alergijske reakcije kod članova posade.

PCPress.rs Image

Regolit je ključ?

Uprkos nezgodnoj prirodi, Apollo astronauti su u periodu između 1969. i 1972. godine na Zemlju doneli oko 385 kilograma materijala sa Meseca. Eksperti iz agencije NASA danas kosmičku prašinu, poznatu kao regolit, opisuju kao jednu od najvećih opasnosti za budućnost naseobina u kosmosu. Na Marsu je ta materija toksična, dok se na Mesecu uvlači u instrumente i ugrožava rad uređaja.

Uprkos problemima koje stvara, regolit ima i određeni potencijal, budući da se smatra najboljim kandidatom za građevinski materijal iz kojeg će možda jednog dana početi da niču zgrade na drugim planetama. Razlog za njegovu upotrebu je najpre to što bi transport materijala sa Zemlje bio prilično skup, pa će se od posade očekivati da koristi resurse koje bude pronalazila usput.

Pročitajte i:  Ko će razvijati terenska vozila Artemis Lunar?

Kosmička prašina

Mogućnost da se iskoristi ono što se nađe u okruženju vitalna je za budućnost istraživanja kosmosa, a regolita ima najviše, kako na Mesecu, tako i na asteroidima, budući da je nastajao prilikom brojnih sudara koji su se događali u prethodnih nekoliko milijardi godina. Regolita ima i na Zemlji, samo je ovde poznat pod drugim nazivima – prašina, prljavština, pesak. Kao što su ljudi u prethodnih nekoliko hiljada godina naučili da te materijale koriste za izgradnju skloništa na svojoj planeti, tako će i budući kolonisti morati da nauče kako da iskoriste mesečevu ili marsovsku prašinu.

PCPress.rs Image

Mnogi ističu da je građevinarstvo i na Zemlji opasan posao, te da se ta opasnost u kosmosu samo povećava. Neki već sanjaju o robotima koji bi na Mesec ili neko drugo nebesko telo stizali pre ljudskih ekspedicija, a u potrazi za resursima i najpovoljnijim okruženjima za gradnju. Za neke je ovaj sam samo fantazija, za druge nada u budućnost, pa ostaje da se vidi koji je sledeći korak u evoluciji ljudskog života, a posebno kada su u pitanju planovi za osvajanje kosmosa.

Pročitajte i:  NASA roveri za površinu Meseca

Izvor: Engadget

Facebook komentari: