BIZIT plus

Procesor koji sprečava hakerske napade

Na Univerzitetu u Mičigenu razvijena je nova procesorska arhitektura koja bu u budućnosti trebalo da bitno poboljša bezbednost uređaja u koje bude implementirana, budući da će novi čipovi biti u stanju da sprečavaju hakerske napade pre nego uređaji uopšte dođu u opasnost.

PCPress.rs Image

Naime, radi se o novom MORPHEUS čipu koji će, tvrde kreatori, hakere i zakrpe poslati u penziju, budući da funkcioniše tako što enkriptuje i nasumično raspoređuje delove sopstvenog koda, te delove podataka, i to 20 puta u sekundi, što je mnogo brže nego što su ljudski hakeri u stanju da razvijaju nove tehnike koje bi im omogućile da pristupe ciljanom uređaju. „Programeri konstantno stvaraju novi kod,“ ističu kreatori, te dodaju da će sve dok bude novog koda biti i novih propusta i ranjivosti. To što današnji bezbednosni eksperti rešavaju jednu po jednu grešku čisto je gubljenje vremena, što bi nova arhitektura mogla da promeni, budući da će čak i ako haker nađe grešku u okviru MORPHEUS-a ista nestajati za 50 milisekundi i tako napad učiniti nemogućim.

Pročitajte i:  Naredne generacije Intel-ovih procesora mogu vas zbuniti svojim imenima 

PCPress.rs Image

Tako se o novoj procesorskoj arhitekturi govori kao o bezbednosnom sistemu budućnosti, pa ostaje da se vidi da li će i hakeri ići u korak sa vremenom i da li će neke nove alatke u nekom trenutku poraziti i MORPHEUS.

Izvor: Ubergizmo

Facebook komentari: