Data centri 2024

Procureli podaci iz Tesle otkrivaju hiljade pritužbi korisnika

Nemački list Handelsblatt je navodno dobio 100GB internih Teslinih dokumenata od doušnika.

PCPress.rs Image

Hiljade pritužbi na funkcije Autopilota

Handelsblatt saopštio je da je primio 100 GB podataka od „nekoliko doušnika“. U fajlovima se navodi da je kompanija primila hiljade pritužbi na funkcije Autopilota tokom proteklih godina. Prema izveštajima, podaci sadrže 23.000 internih dosijea, sa pritužbama još od 2015. godine i sve do marta 2022.godine, U tom vremenskom periodu, proizvođač automobila je navodno primio 2.400 izveštaja o problemima sa samoubrzavanjem i 1.500 slučajeva o problemima sa funkcijom kočenja. Poslednji izveštaji uključuju 139 pritužbi na nenamerno kočenje i 383 tužbe na fantomsko zaustavljanje zbog lažnih upozorenja o sudaru.

Fajlovi navodno uključuju više od 1.000 izveštaja o sudarima i tabelu sa 3.000 incidenata u kojima su vozači izrazili zabrinutost za Teslin sistem pomoći vozaču. Većina prijavljenih incidenata dogodila se u SAD. Međutim, neke od pritužbi stigle su od vlasnika iz Evrope i Azije. Handelsblatt je naveo da je kontaktirao desetine kupaca iz fajlova kako bi potvrdio njihove izveštaje. Neki kupci su čak imali da i video zapise kao dokaze.

Pročitajte i:  Ukradena Teslina tehnologija baterije prodata je na Youtube

Tesla sumnja da je podatke ukrao bivši zaposleni

Osim što sadrže detalje o hiljadama pritužbi na bezbednost, fajlovi su navodno uključivali uputstva za zaposlene o tome kako da komuniciraju sa kupcima. Navodno, zaposlenima je rečeno da ne kopiraju i šalju izveštaje o incidentima preko e-pošte. Zatim, da nekoriste tekstualne poruke i da ne ostavljaju informacije putem audio snimka. Oni su zapravo mogli samo verbalno da prenesu informacije kupcima.

Na pitanje žato je nemački list odlučio da objavi informacije iz Teslinih fajlova, glavni urednik Handelsblatt Sebastian Matthes rekao je da je tim od 12 ljudi pregledao i procenio fajlove tokom šest meseci. „Podaci daju sliku električnog automobila koji izgleda da ima daleko veće tehnološke probleme nego što je to ranije bilo poznato. Pogotovo vezane za autopilot. Fajlovi sadrže hiljade izveštaja o komplikacijama sa sistemima za pomoć vozaču. Žalbe na Teslina vozila iznenadna kočenje punom brzinom ili nagla ubrzanja”, rekao je Sebastian.

On je naveo da je njegov tim poslao Tesli sveobuhvatnu listu pitanja. Međutim, proizvođač automobila odlučio da ne odgovori na njih. Umesto toga, Joseph Alm, Teslin izvršni savetnik za sudske sporove, rekao je za da su podaci ukradeni i da medijsko izveštavanje o nezakonito dobijenim informacijama nije dozvoljeno u izuzetnim okolnostima.

Pročitajte i:  Električni automobili prelaze 600 milja

Alm je takođe rekao da kompanija veruje da je „nezadovoljni bivši zaposleni“ koristio svoj pristup da „izvuče informacije kršeći potpisani ugovor o neotkrivanju podataka“ pre nego što je napustio kompaniju. Tesla namerava da tuži tog bivšeg zaposlenog za „krađu Teslinih poverljivih informacija i ličnih podataka zaposlenih“.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,