Prodaja gramofonskih ploča raste već 13 godina zaredom

Samo u Velikoj Britaniji, tokom 2020. godine prodato je 4.8 miliona gramofonskih ploča. To je povećanje od skoro 10 procenata u odnosu na 2019. godinu, kao i konstantan rast još od 2007. godine. British Phonographic Industry (BPI) je u svom saopštenju naveo da je sada prodaja na nivou sredine devedesetih godina prošlog veka (samo što je tada linija prodaje išla silaznom putanjom). Gramofonske ploče sada zauzimaju 18 procenata tržišta muzičkih albuma u Velikoj Britaniji.

gramofonske ploče

Veliki povratak?

Slična situacija je i u SAD-u. Tokom septembra, Recording Industry Association of America (RIAA), objavila je da je prodaja gramofonskih ploča prvi put premašila prodaju muzičkih CD-ova, još od osamdesetih godina prošlog veka.

Što se tiče albuma koji se prodaju na gramofonskim pločama, uglavnom su u pitanju rok i pop klasici. Najprodavaniji album ove godine bio je Rumours (1977.) od Fleetwood Mac-a, na drugom mestu je Oasis-ov (What’s the Story) Morning Glory? (1995.), a na trećm, Back to Black (2006) od Amy Winehouse.

Interesantno je da gramofonske ploče nisu jedini retro format koji se vraća u modu. Sve više se prodaju i audio kasete, koje su u Velikoj Britaniji prodate u količini od 157.000 primeraka. To je možda zanemarljiva brojka kada se gleda ukupna prodaja, ali je dovoljno reći da je to duplo više prodatih kaseta u odnosu na 2019. godinu, kao i da je najveća prodaja još od 2003. godine.

Uprkos reinkarnaciji starih nosača zvuka i dalje se najviše sluša stream-ovana muzika. Njen tržišni udeo je oko 80 procenata. Pokazalo se da su gramofonske ploče i audio kasete komplementarni formati muzike sa streaming-om. Naime, za svakodnevno slušanje muzike koriste se uglavnom streaming servisi, ali fizički nosači zvuka predstavljaju nešto opipljivo, što kolekcionari muzike vole da osete.

Izvor: Engadget

Facebook komentari: