ERP 2024

Prodaja iPhone-a u Kini opala za 30 odsto u prvih sedam dana u 2024.godini

Analitičari navode da to ukazuje na rastuće konkurentske pritiske od domaćih rivala poput Huawei-a.

PCPress.rs Image

Pritisci konkurenata

Za pad u prodaji Apple-a glavni uzrok je dvocifreni pad isporuka pametnih telefona u Kini tokom prvih sedam dana u novoj godini. Android brendovi i Huawei brendovi su tokom ovog perioda postigli relativno stabilan rast u odnosu na prethodnu godinu.

Ovaj pad u prodaji Apple-a desio se uprkos snižavanju cena više modela iPhone-a putem glavnih kineskih online tržišta. iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max su imali smanjenje cene od 16 odsto na e-platformi Pinduoduo u prvih sedam dana u 2024.godini.

Pad od 30 odsto predstavlja brže opadanje u prodaji u poređenju sa prethodnim padom od 3 odsto koji je američka kompanija doživela tokom cele 2023. godine na svojem trećem najvećem tržištu. Analitičari dodaju da je ovo zaključak njihovog praćenja tržišta. Konkretno, pad od 3 odsto u 2023. godini je bio jednako smanjenju tržišnog udela Apple-a za 0,4 odsto.

Analitičari navode da je pad Apple-a uglavnom posledica konkurentskih pritisaka od strane kineskih rivala, posebno Huawei-a. Huawei je lansirao seriju telefona Mate 60 u avgustu prošle godine.

Pročitajte i:  Smanjite vreme provedeno na telefonu tako što ćete sakriti aplikacije na svom iPhone-u

Serija Mate 60 smatra se Huawei-evim povratkom na tržište visokih klasa pametnih telefona nakon godina američkih sankcija koje su ranije ometale njegov napredak.

Isporuke Apple-ovih uređaja će nastaviti da opadaju tokom 2024.godine

U poslednjem kvartalu 2023. godine, udeo Huawei-a na kineskom tržištu pametnih telefona porastao je za oko 6 odsto.

Prema analitičarima, Apple će verovatno imati još više konkurentskih pritisaka od domaćih rivala tokom 2024.godine. Prema prognozama, očekuje da će isporuke Apple-ovih uređaja nastaviti da opadaju dvocifrenom stopom tokom 2024. godine, dok se očekuje da će kompanija Huawei nastaviti da povećava svoj udeo na tržištu.

Procenjuje se da će Huawei isporučiti oko 64 miliona pametnih telefona širom sveta u 2024. godini. To je značajan porast u odnosu na procenjenih nešto manje od 35 miliona isporučenih telefona u 2023.godini.

Nakon višegodišnjeg pada, očekuje se da će kinesko tržište pametnih telefona oporaviti. Istraživačka firma IDC predviđa veliki rast prodaje u četvrtom kvartalu nakon deset uzastopnih kvartala tokom kojih su isporuke opadale.

Pročitajte i:  iPhone: Kad AI snima razgovore

Izvor: Reuters

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: ,