Prodaja računara ostvarila je godišnji rast prvi put posle dužeg vremena

Prema izveštajima Gartner-a i IDC-a, 2019. godina je bila prva dobra godina za PC industriju nakon dužeg perioda. Gartner tvrdi da je ovo prvi put u sedam godina da globalno tržište računara beleži rast tokom čitave godine. IDC je objavio sličan nalaz, precizirajući da rezultati u 2019. godini pokazuju prvu celu godinu rasta tržišta računara od kada je tržište poraslo za 1,7% u 2011. godini.

PCPress.rs Image

Isporuke za tradicionalne PC uređaje, uključujući desktop, notebook i radne stanice, porasle su 2,7% u odnosu na isti period prošle godine, navodi IDC. Gartnerove brojke pokazale su rast od samo 0,6% za celu godinu, ali obe istraživačke kompanije su navele da je ukupan broj isporuka računara u Q4 2019. godine bio preko 70 miliona uređaja.

Na osnovu podataka IDC-a, tržište je u četvrtom kvartalu 2019. godine poraslo za 4,8% u odnosu na isti period prošle godine. U međuvremenu, Gartner tvrdi da su isporuke PC-a širom sveta porasle za 2,3% u Q4 2019. godine u odnosu na Q4 2018. Gartner je uzeo desktop, notebook i laptopove poput Microsoft Surfice u obzir i nije računao Chromebook-ove i iPad-e.

Pročitajte i:  Desktop PC: za i protiv

Obe kompanije objašnjavaju da su prošlogodišnji rast tržišta podstakle kompanije koje su prelazile na Windows 10 računare sa Windows 7. Stariji OS više neće dobijati bezbednosne ispravke od juče, 14. januara. To je pomoglo Lenovo-u, HP-u i Dell-u da obezbede prva tri mesta na listi proizvođača računara koji su isporučili najviše uređaja. Iako Gartner očekuje da će se taj rast nastaviti tokom cele godine, IDC veruje da će naredni meseci nakon što se većina preduzeća nadogradi biti izazovni za tradicionalnu PC industriju.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,