BIZIT plus

Prodaja telefona u velikom padu u drugom kvartalu

Novi Gartner-ov izveštaj pokazuje da je drugi kvartal ove godine bio veoma loš za proizvođače telefona. Naime, u tom periodu je, prvenstveno zbog pandemije, smanjen obim prodajaje na globalnom nivou. U tom periodu prodato je ukupno 295 miliona telefona, što je za 20.4 procenata manje u odnosu na isti period prethodne godine.

PCPress.rs Image

Veliki pad

Od najvećih proizvođača telefona, jedino Apple je uspeo da zadrži svoje pozicije. Oni su u Q2 2020. godine prodali 38 miliona iPhone-a, što je pad od 0.4 procenta. Tome su doprineli novi iPhone SE modeli, bolji tržišni uslovi u Kini, kao i veće fokusiranje na Indiju.

Generalno, najveći pad prodaje desio se u Južno-azijskim državama. Pre pandemije, Indija je bila jedno od nekoliko država u kojoj je rasla prodaja mobilnih telefona, ali je to zaustavljeno zbog striktnih mera koje su uvedene zbog COVID-19 pandemije. Jedino je Apple uspeo da održi nivo prodaje u ovoj državi, naročito u premium segmentu, ali moramo da kažemo da on tu nije među prvih pet proizvođača po popularnosti.

Pročitajte i:  Apple nastavlja da ulaže u Kini

Na globalnoj listi proizvođača, najveći pad je doživeo Samsung. Ova južnokorejska kompanija prodala je 54 miliona telefona, što je pad od 27.1 procenata u odnosu na Q2. 2019. Ostali veliki proizvođači, Xiaomi, Vivo, Realme i Oppo doživeli su pad između 15.9 i 21.5 procenata.

Samsung-ov gubitak je išao na ruku Huawei-ju, koji je ga je dostigao, pa čak i prestigao po broju prodatih telefona u Q2.

Izvor: Engadget

Facebook komentari: