ASUS ROG Flow

Prodaja telefona u velikom padu u drugom kvartalu

Novi Gartner-ov izveštaj pokazuje da je drugi kvartal ove godine bio veoma loš za proizvođače telefona. Naime, u tom periodu je, prvenstveno zbog pandemije, smanjen obim prodajaje na globalnom nivou. U tom periodu prodato je ukupno 295 miliona telefona, što je za 20.4 procenata manje u odnosu na isti period prethodne godine.

Veliki pad

Od najvećih proizvođača telefona, jedino Apple je uspeo da zadrži svoje pozicije. Oni su u Q2 2020. godine prodali 38 miliona iPhone-a, što je pad od 0.4 procenta. Tome su doprineli novi iPhone SE modeli, bolji tržišni uslovi u Kini, kao i veće fokusiranje na Indiju.

Generalno, najveći pad prodaje desio se u Južno-azijskim državama. Pre pandemije, Indija je bila jedno od nekoliko država u kojoj je rasla prodaja mobilnih telefona, ali je to zaustavljeno zbog striktnih mera koje su uvedene zbog COVID-19 pandemije. Jedino je Apple uspeo da održi nivo prodaje u ovoj državi, naročito u premium segmentu, ali moramo da kažemo da on tu nije među prvih pet proizvođača po popularnosti.

Pročitajte i:  Apple upozorava da držite iPhone dalje od pejsmejkera

Na globalnoj listi proizvođača, najveći pad je doživeo Samsung. Ova južnokorejska kompanija prodala je 54 miliona telefona, što je pad od 27.1 procenata u odnosu na Q2. 2019. Ostali veliki proizvođači, Xiaomi, Vivo, Realme i Oppo doživeli su pad između 15.9 i 21.5 procenata.

Samsung-ov gubitak je išao na ruku Huawei-ju, koji je ga je dostigao, pa čak i prestigao po broju prodatih telefona u Q2.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
BIZIT Seminar

Tagovi: , , , , , , ,