Linux napunio 29 godina

Pre 29 godina, 25. avgusta 1991. godine, finski student Linux Benedict Torvalds predstavio je na comp.os.minix.news grupi svoj rad na besplatnom operativnom sistemu za 386(486) AT klonove. Tada je objavio da to radi iz hobija.

PCPress.rs Image

Rođendan Linux-a

Od tada je prošlo skoro tri decenije, a vreme je pokazalo dato nije „samo hobi“, već da se operativni sistemi zasnovani na tom kodu nalaze svuda oko nas. Čak iako ne koristite Linux, vi ga u stvari koristite jer je on u praktično svakom pametnom gadžetu oko nas. Linux je osnova Androd telefona, Wi-Fi rutera, pametnih televizora, nalazi se u satelitima i avionima, a pokreće i Google sistem za pretragu.

Takođe, Internet je zasnovan na Linux-u. Čak 99.9 procenata sajtova nalazi se na serverima koje pokreće Linux, a na njemu radi i svih 500 najvećih svetskih superračunara.

Ipak, moramo da naglasimo da postoje oprečna mišljenja koji je tačan datum rođendana Linux-a. Neki su skloni mišljenju da bi to trebao da bude 5. oktobar, kada je predstavljena prva javna verzija, a tvorac, Linus Torvald nema neko posebno mišljenje – za njega su oba datuma validna.

Pročitajte i:  PC Press slavi 29. rođendan!

Izvor: 9to5linux

Facebook komentari: