Profit Samsung-a u padu, prvi put u poslednje tri godine

Samsung je objavio da očekuje pad operativnog profita za 31.73 odsto u odnosu na prošlu godinu, što će biti prvi pad profita kompanije u poslednje tri godine. Sa druge strane, očekuje se blagi porast prihoda, od 2.73 procenta u odnosu na isti period.

samsung

Iako se zvanični kvartalni izveštaj očekuje tek krajem meseca, analitičari smatraju da je do pada profita došlo zbog smanjene potražnje za memorijskim čipovima. Oni su naveli da, nakon tri godine visoke potražnje za njima, pogotovo u sektoru serverskih uređaja, klijenti su postali znatno konzervativniji po pitanju potrošnje i ulaganja.

Pored toga, cene DRAM-ova i NAND-ova su u stabilnom opadanju od početka godine, a taj trend se očekuje do kraja ove godine. Takođe, smanjena je i potražnja za elektro-uređajima i televizorima, kao i za belom tehnikom, najviše zbog velikog skoka inflacije.

Ipak, Samsung-ovo poslovanje na polju mobilne telefonije i dalje raste, a za to najviše može da zahvali lansiranju nove generacije telefona sa savitljivim ekranom. I Samsung Display poslovna divizija očekuje značajan rast profita, prvenstveno zbog lansiranja iPhone 14 serije telefona, koja koristi njihove OLED panele.

Pročitajte i:  Samsung se udružio sa surferskom, skejtbord i brejkdens ligom kako bi dao podršku njihovim sportskim zajednicama na putu za Pariz 2024.

Izvor: ZDNet

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: ,