Proglašeni pobednici konkursa Vip IoT Challenge – Digitalizuj društvo

Timovi „Kuc-Kuc“, „YAST“ i „Malci“ pobednici su konkursa Vip IoT Challenge – Digitalizuj društvo koji su organizovali kompanija Vip mobile i ICT Hub, uz podršku partnera Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu, Fridrih Nauman fondacije, kompanija Nokia i MikroElektronika.

PCPress.rs Image

Pred brojnom publikom u finalu, devet timova je prezentovalo Internet of Things (IoT) rešenja, bazirana na Narrowband IoT tehnologiji, koja su rezultat petomesečnog rada u laboratorijama, među kojima je i prvi Living Lab u Srbiji za testiranje IoT rešenja u realnim uslovima.

Kada smo u avgustu pozivali timove da se prijave na ovaj konkurs, želeli smo da im damo priliku da korišćenjem najnovijih tehnologija doprinesu modernizaciji društva u kom žive. Verujemo da se Narrowband IoT tehnologija može široko primeniti u Srbiji, zato i jesmo među prvim operaterima u svetu koji će omogućiti njeno korišćenje u razvoju IoT rešenja. Ideje koje smo dobili su premašile naša očekivanja. Uverena sam da je ovo samo početak i da će ovi talentovani timovi imati značajan doprinos u digitalizaciji našeg društva ali i da ćemo vrlo brzo videti mnoge druge timove, startape, kompanije koje će se upustiti u NB IoT poduhvate.“, rekla je Natali Delić, tehnički direktor kompanije Vip mobile.

Pročitajte i:  Hipersenzitivni senzor dodira 'oseća' stvari sa udaljenosti od 10 centimetara

PCPress.rs Image

Odabrani timovi su pred stručnim žirijem predstavili svoja rešenja za neke od ključnih problema u svakodnevnom životu u Srbiji kroz digitalizaciju u domenima poljoprivrede, zaštite životne sredine i bezbednosti.

Pobednički tim „Kuc-Kuc“, sa rešenjem pametne brave namenjene putnicima i vlasnicima smeštaja u cilju razmene ključeva, osim novčane nagrade u iznosu od 5.000 evra, osvojio je i nagradno putovanje u jednu od najsavremenijih telekomunikacionih laboratorija na svetu – Nokia Innovation Center u Finskoj. Drugo mesto i nagradu od 3.000 evra osvojio je tim „YAST“, sa rešenjem rane detekcije širokog spektra radioaktivnih čestica i ranog upozoravanja na opasnost. Treće mesto i nagrada od 2.000 evra pripala je ekipi „Malci“, koja je napravila meteo stanicu za poljoprivrednike koja upozorava na loše vremenske prilike, ali omogućava i automatizaciju navodnjavanja.

PCPress.rs Image

Svi finalisti su imali na raspolaganju stručnu mentorsku podršku tokom rada na rešenjima, obezbeđene pogodnosti i jedinstvenu infrastrukturu za testiranje.

Narrowband IoT tehnologija omogućava povezivanje uređaja i u veoma lošim radio uslovima ili bez stabilnog napajanja električnom energijom, kao i na lokacijama koje su do sada bile teško ili potpuno nedostupne, a donosi sve prednosti najnovijih tehnoloških dostignuća.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,