ERP 2024

Firefox Send je besplatan enkriptovani servis za deljenje fajlova

Firefox Send je novi Mozilla-in enkriptovani servis za transfer podataka, koji je zvanično pokrenut danas. Servis omogućava deljenje fajlova veličine do 2.5 GB kroz browser, sa potpunom enkripcijom, kao i automatsko brisanje linkova kako bi deljeni fajlovi ostali privatni.

PCPress.rs Image

Njegovo testiranje počelo je u avgustu 2017. godine, a tada je maksimalna veličina fajlova bila ograničena do 1 GB. Danas to ograničenje ostaje samo za neregistrovane korisnike, dok se nakon besplatne registracije limit povećava dva i po puta. Sistem predstavlja alternativu email-ovima jer obezbeđuje slanje daleko većih fajlova, ali i cloud storage sistemima, kada je neki veliki fajl potrebno podeliti sa osobama na jednokratnoj osnovi (u tom slučaju nije potrebno trošiti prostor na cloud-u).

Korisnik Send servisa može da upload-uje fajlove, kao i da sam definiše dokle će on biti dostupan. Takođe, na raspolaganju je i dodatni nivo sigurnosti, osim enkripcije, kada fajlovi mogu da budu zaštićeni šifrom pre slanja. Nakon toga, Firefox Send generiše link koji ćete poslati osobama koje želite da preuzmu fajlove. Oni neće morati da se registruju na servis da bi ih preuzeli.

Pročitajte i:  Vaš Android telefon ima smeće u web browseru koje možete brzo ukloniti

Novi alat sigurno će pomoći Mozilla-i da privuče nove korisnike da koriste njihove web servise. To im je neophodno, jer Firefox već nekoliko godina usled jake konkurencije gubi udeo na tržištu. Međutim, kako u poslednje vreme sve češće dolazi do krađa podataka, sa ovim enkriptovanim servisom Mozilla će jednim potezom „ubiti dve muve“. Ponudiće siguran način deljenja podataka među korisnicima, pri čemu će i proširiti lepezu svojih proizvoda.

Izvor: TechCrunch

Facebook komentari: