ERP 2024

Proizvodnja baterija za električne automobile u Srbiji

bozidar_djelic_270410 Srbija bi trebalo da učestvuje u nemačkom projektu za proizvodnju baterija za električne automobile, kaže potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić.
Đelić je rekao da bi istraživanja u Srbiji bila fokusirana na domen informatike i biomedicine, ukazujući da je dogovoreno da Srbija ubuduće, jednim delom učestvuje i u nemačkom projektu za proizvodnju baterija, koje bi trebalo da omoguće razvoj električnih automobila.
– Biće još i drugih inicijativa, ali veoma je važno to što je Nemačka sada prepoznala Srbiju kao jednu malu, ali ambicioznu zemlju u domenu nauke i tehnologije – rekao je Đelić i dodao da budućnost Srbije mora biti privlačenje velikih tehnoloških kompanija.
– Nemačka ima na hiljade takvih kompanija i veoma je bitno da umesto da izvozimo pametne ljude u Nemačku, da izvozimo pametne srpsko-nemačke proizvode iz Srbije – rekao je potpredsednik Vlade Srbije.
Vlada Srbije je, prema njegovim rečima, povećala budžet za nauku, koji sada godišnje iznosi 120 mil EUR i planira da deo bruto domaćeg proizvoda (BDP), koji se izdvaja za nauku, do 2015. godine bude, sa sadašnjih 0,3 povećan na 1%, a do 2020. na čak 2%.
Zahvaljujući aranžmanima sa Evropskom investicionom bankom, koji su potpisani u martu ove godine, u sledećih pet godina biće izdvojeno i 500 mil EUR za naučnu i tehnološku infrastrukturu Srbije.

Pročitajte i:  Kina zadržava tržišnu prednost u razvoju baterija

Izvor: eKapija

Facebook komentari: