Projekat za projekte

Za preduzeća koja se bave pružanjem usluga ili nekom drugom projektno‑orijentisanom delatnošću, precizno planiranje troškova i vremena potrebnog za obavljanje posla je od ključne važnosti. AB Soft je razvio novi modul koji rešava ove izazove.

Projekat za projekteMnoga preduzeća, naročito u segmentu pružanja usluga, promenila su koncept upravljanja poslovanjem, okrećući se ka projektima kao osnovi za merenje uspešnosti, planiranja iskorišćenosti ili neophodnosti resursa, prihoda i troškova. Odličan primer za takav način poslovanja su revizorske kuće, poput BDO‑a a AB Soft je, u saradnji sa njima, razvio TimeSheet, modul za praćenje projekata.

BDO Srbija je deo pete najveće globalne revizorsko‑konsultantske mreže koja posluje u 120 zemalja i ima preko 1.100 kancelarija sa oko 50.000 zaposlenih. U Srbiji posluje već više od 20 godina i za to vreme je stekao besprekornu reputaciju. Firmu čini tim od oko sto profesionalaca koji rade na pronalaženju odgovora na složena pitanja svojih klijenata u četiri osnovne oblasti: revizija, poslovni konsalting, poreski konsalting i eksterno računovodstvo. Posebna usluga koju pruža BDO Srbija je i revizija informacionih sistema, kao i usluge iz domena informacionih tehnologijia, prema COBIT metodologiji.

Pročitajte i:  Kako unaprediti poljoprivredni otkup digitalnom metodom

U svojoj suštini svaka od ovih oblasti rada BDO‑a je sastavljena od niza projekata koji su definisani opsegom delovanja, rokom za izvršenje i obimom posla. Pritom za jednog klijenta tokom vremena, na primer poslovne godine, BDO Srbija može da izvede više projekata iz iste ili različitih oblasti. Pregledom ugovora, računa i realizacije naplate može dosta toga da se zna o kvalitetu saradnje revizorske kuće i korisnika njihovih usluga, ali savremene tendencije u upravljanju poslovanjem kažu da to nije dovoljno. Uvid u kvalitet realizacije i optimalno planiranje i korišćenje resursa značajno mogu da poboljšaju poslovne rezultate i konkuretnost u sve oštrijoj tržišnoj utakmici. Na kraju, u slučaju preduzeća koja su deo veće internacionalne korporacije, potrebe za ovakvim načinom praćenja i izveštavanja nameću centrale koje insistiraju na primeni najefikasnijih i globalno unificiranih tehnologija.

Na ovakav izazov BDO Srbija i AB Soft, kao dugogodišnji partneri u oblasti poslovno‑informacionih sistema, uspešno su odgovorili razvojem novog modula za praćenje projekata. U osmišljavanju koncepta korišćena su pozitivna iskustva korporacije iskazana pre svega kroz zahteve za izveštavanje unutar korporativnog okruženja, a svi podaci se skladište u jedinstvenoj transakcionoj bazi AB Soft‑ovog softvera, čime su stvoreni neophodni uslovi da se postojeće informacije koriste i u ovom modulu, odnosno da se koriste u drugim segmentima AB Soft‑ovog ERP‑a, bez potrebe za ponovnim unosom podataka, i to bilo u izvornom obliku, bilo prerađene u novi set informacija potrebnih za obavljanje drugih poslova i zadataka u informacionom sistemu.

Pročitajte i:  Kako unaprediti poljoprivredni otkup digitalnom metodom

Posebna pažnja je posvećena lakoći rada sa ovim modulom. Svi zajednički podaci za projekte, na primer klijente ili resurse, sa potrebnim neophodnim informacijama, definišu se u odgovarajućim šifarnicima, čime se obezbećuje konzistentnost unos podataka. Prvi korak je povezivanje klijenta sa projektom i alokacija neophodnih resursa sa planiranim vremenom angažovanja na planiranim aktivnostima. Tako se na lak i brz način kreira osnovna tabela u kojoj su definisani ključni parametri za praćenje projekta. Tokom izvođenja projekta, svaki angažovani stručnjak beleži svoj angažman na projektu, upisujući vreme provedeno u radu, a odgovorna osoba uvek može da proveri status projekta, kako u pogledu angažovanih resursa tako i kroz finansijske pokazatelje uspešnosti. Da bi sve bilo lakše, pored desktop aplikacije je razvijena i Web aplikacija kroz koju se lako unose aktivnosti koje se izvode van kancelarija BDO Srbija, bez obzira na to da li se radi o unosu podataka ili generisanju izveštaja.

Interesovanje za AB Soft‑ov modul za vođenje projekata je veliko i intenzivno se radi na proširenju mogućnosti u skladu sa potrebama korisnika instalacija koje su u toku.

Pročitajte i:  Kako unaprediti poljoprivredni otkup digitalnom metodom

AB Soft, www.absoft.rs

Milan Bašić

(Objavljeno u časopisu PC#210)

Facebook komentari:
Kaspersky Lab Tagovi: