BIZIT plus

Projekat za projekte

Za preduzeća koja se bave pružanjem usluga ili nekom drugom projektno‑orijentisanom delatnošću, precizno planiranje troškova i vremena potrebnog za obavljanje posla je od ključne važnosti. AB Soft je razvio novi modul koji rešava ove izazove.

Projekat za projekteMnoga preduzeća, naročito u segmentu pružanja usluga, promenila su koncept upravljanja poslovanjem, okrećući se ka projektima kao osnovi za merenje uspešnosti, planiranja iskorišćenosti ili neophodnosti resursa, prihoda i troškova. Odličan primer za takav način poslovanja su revizorske kuće, poput BDO‑a a AB Soft je, u saradnji sa njima, razvio TimeSheet, modul za praćenje projekata.

BDO Srbija je deo pete najveće globalne revizorsko‑konsultantske mreže koja posluje u 120 zemalja i ima preko 1.100 kancelarija sa oko 50.000 zaposlenih. U Srbiji posluje već više od 20 godina i za to vreme je stekao besprekornu reputaciju. Firmu čini tim od oko sto profesionalaca koji rade na pronalaženju odgovora na složena pitanja svojih klijenata u četiri osnovne oblasti: revizija, poslovni konsalting, poreski konsalting i eksterno računovodstvo. Posebna usluga koju pruža BDO Srbija je i revizija informacionih sistema, kao i usluge iz domena informacionih tehnologijia, prema COBIT metodologiji.

U svojoj suštini svaka od ovih oblasti rada BDO‑a je sastavljena od niza projekata koji su definisani opsegom delovanja, rokom za izvršenje i obimom posla. Pritom za jednog klijenta tokom vremena, na primer poslovne godine, BDO Srbija može da izvede više projekata iz iste ili različitih oblasti. Pregledom ugovora, računa i realizacije naplate može dosta toga da se zna o kvalitetu saradnje revizorske kuće i korisnika njihovih usluga, ali savremene tendencije u upravljanju poslovanjem kažu da to nije dovoljno. Uvid u kvalitet realizacije i optimalno planiranje i korišćenje resursa značajno mogu da poboljšaju poslovne rezultate i konkuretnost u sve oštrijoj tržišnoj utakmici. Na kraju, u slučaju preduzeća koja su deo veće internacionalne korporacije, potrebe za ovakvim načinom praćenja i izveštavanja nameću centrale koje insistiraju na primeni najefikasnijih i globalno unificiranih tehnologija.

Na ovakav izazov BDO Srbija i AB Soft, kao dugogodišnji partneri u oblasti poslovno‑informacionih sistema, uspešno su odgovorili razvojem novog modula za praćenje projekata. U osmišljavanju koncepta korišćena su pozitivna iskustva korporacije iskazana pre svega kroz zahteve za izveštavanje unutar korporativnog okruženja, a svi podaci se skladište u jedinstvenoj transakcionoj bazi AB Soft‑ovog softvera, čime su stvoreni neophodni uslovi da se postojeće informacije koriste i u ovom modulu, odnosno da se koriste u drugim segmentima AB Soft‑ovog ERP‑a, bez potrebe za ponovnim unosom podataka, i to bilo u izvornom obliku, bilo prerađene u novi set informacija potrebnih za obavljanje drugih poslova i zadataka u informacionom sistemu.

Posebna pažnja je posvećena lakoći rada sa ovim modulom. Svi zajednički podaci za projekte, na primer klijente ili resurse, sa potrebnim neophodnim informacijama, definišu se u odgovarajućim šifarnicima, čime se obezbećuje konzistentnost unos podataka. Prvi korak je povezivanje klijenta sa projektom i alokacija neophodnih resursa sa planiranim vremenom angažovanja na planiranim aktivnostima. Tako se na lak i brz način kreira osnovna tabela u kojoj su definisani ključni parametri za praćenje projekta. Tokom izvođenja projekta, svaki angažovani stručnjak beleži svoj angažman na projektu, upisujući vreme provedeno u radu, a odgovorna osoba uvek može da proveri status projekta, kako u pogledu angažovanih resursa tako i kroz finansijske pokazatelje uspešnosti. Da bi sve bilo lakše, pored desktop aplikacije je razvijena i Web aplikacija kroz koju se lako unose aktivnosti koje se izvode van kancelarija BDO Srbija, bez obzira na to da li se radi o unosu podataka ili generisanju izveštaja.

Interesovanje za AB Soft‑ov modul za vođenje projekata je veliko i intenzivno se radi na proširenju mogućnosti u skladu sa potrebama korisnika instalacija koje su u toku.

AB Soft, www.absoft.rs

Milan Bašić

(Objavljeno u časopisu PC#210)

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: