Protest IT inženjera zbog upotrebe AI u vojne svrhe

Naučnici i istraživači naprednih tehnologija izrazili su protest zbog upotrebe veštačke inteligencije u vojne svrhe. Hiljade zaposlenih u Google-u, među kojima i inženjeri na visokim pozicijama, potpisali su interno pismo s protestom zbog umešanosti kompanije u program Pentagona, koji koristi veštačku inteligenciju za analizu video snimaka i koji bi se mogao koristiti za preciznije napade dronovima, preneo je The New York Times.

PCPress.rs Image

U internom pismu u Google-u traži se da se kompanija povuče iz projekta Maven, pilot programa Pentagona i da se najavi politika kompanije da “nikada neće praviti tehnologiju za ratovanje”. Pismo koje cirkuliše Google-om i koje je privuklo više od 3.100 potpisnika, odražava kulturni sukob Silicijumske doline i federalne vlade koji će se verovatno intenzivirati kako se napredna veštačka inteligencija sve više bude koristila u vojne svrhe, ocenjuje The New York Times.  

Takođe, istraživači koji se bave veštačkom inteligencijom iz skoro 30 zemalja pozvali su na bojkot južnokorejskog univerziteta zbog saradnje njegove nove laboratorije s vodećom kompanijom za vojnu opremu, što može dovesti do stvaranja “robota ubica”. Poziv na bojkot je organizovan uoči sastanka u Ujedinjenim nacijama u Ženevi o autonomnom oružju, koji će biti održan sledeće nedelje. Više od 20 zemalja je tražilo potpunu zabranu robota ubica, pošto je upotreba veštačke inteligencije u vojskama širom sveta podstakla strahove od nastanka Terminatora.  

Pročitajte i:  Google poziva na veću kontrolu kompanija koje se bave softverom za nadzor

Izvor: The New York Times

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , ,