Provera identiteta po načinu kucanja na tastaturi

Dvostepena autorizacija je odličan način da zaštitite svoje online naloge, ali ona može biti malo komplikovana, jer je potrebno da vam telefon uvek bude pri ruci, tako da možete da dobijete jednokratnu lozinku putem SMS-a ili da instalirate aplikaciju kao što je Google Authenticator kako biste generisali kodove van mreže. Međutim, startap kompanija TypingDNA, osmislila je način da to olakša i iskoristi jedinstvene uzorke kucanja po tastaturi za novu vrstu dvostepene autorizacije. Kompanija tvrdi da je način kucanja na tastaturi jedinstven za svakog čoveka, gotovo poput otiska prsta. Prema pisanju portala TNW ovo predstavlja jednu od najinteresantnijih ideja u biometrici koja je sada dostupna kao dodatak za Google-ov pretraživač Chrome koji pruža nov nivo sigurnosti u online aktivnosti korisnika. 

PCPress.rs Image

Dodatak funkcioniše tako što prepoznaje način na koji pojedini korisnik kucka, pronalazi jedinstvene uzorke u kucanju, te prema njima prepoznaje korisnika, odnosno proverava njegov identitet. TypingDNA meri koliko vam je potrebno da dođete do tipke i koliko je dugo držite pritisnutu, a zatim se ovaj obrazac povezuje sa korisničkim nalogom

Pročitajte i:  Novi Declutter alat Chromea može uskoro pomoći u upravljanju sa 100 plus otvorenih tabova

PCPress.rs Image

Ovaj Chrome dodatak tako postaje nov način dvofaktorske autentifikacije korisnika bez potrebe za klasičnom dodatnom proverom – obično slanjem poruke na mobilni ili slično. Sve što je potrebno za prijavu na razne internet servise pomoću TypingDNA sigurnosnog rešenja jeste upisivanje korisničkog imena i lozinke. Podržano je preko 1.000 stranica, uključujući Gmail, Facebook, Twitter, Reddit, Amazon, Dropbox, GitHub i DigitalOceanSoftver će pritom proveriti da li su podaci upisani na način kako bi to učinio „pravi“ korisnik, te tako potvrdio njegov identitet, a telefon vam nije potreban. To znači da ako neko drugi pogodi vaše podatke, i dalje neće moći da se prijavljuje na vaš nalog na tom uređaju.

Verovatno će biti potrebno nekoliko nedelja korišćenja pre nego što neko može sa sigurnošću da kaže da im TypingDNA odgovara. Kompanija takođe napominje da se vaše šanse da budete greškom odbijeni kada pokušate da se prijavite smanjuju što češće budete koristili dodatak. Za sada se čini kao ubedljiva alternativa sa kojom može da se izbaci telefon svaki put kada morate da se sigurno prijavite na sajt. Dodatak za Chrome možete preuzeti sa ove stranice, a radiće takođe i u Operi nakon što prvi put instalirate ovu nadogradnju.

Pročitajte i:  Google Photos dodaje postavku personalizacije na osnovu aktivnosti

Izvor: TNW

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,