Prva crkvena društvena mreža u Srbiji

Crkva.net je prva srpska crkvena društvena mreža i sastavni je deo portala Pouke.org. Na sajtu se navodi da je ova društvena mreža osnovana od strane sveštenika, veroučitelja i teologa pri Misionarskom odeljenju SPC, a glavni razlog za kreiranje stranice je da Srpska pravoslavna crkva (SPC) dobije širu popularnost, kao i da se promovišu crkvene aktivnosti. Ova crkvena društvena mreža osmišljena je po ugledu na već dobro poznatu mrežu Facebook, pa tako ima i svoj pandan Messenger-u, aplikaciju za razmenu poruka ChurchChat, koji možete skinuti sa Google Play Store-a. Da biste joj pristupili, ne morate biti pravoslavac, ali morate biti pristojni, pa tako na ovoj crkvenoj društvenoj mreži imate umesto lajka – amin, umesto muzičkih numera – crkvene pesme, umesto novinskih naslova – citate iz Biblije

PCPress.rs Image

Aleksandar Milojkov, veroučitelj i osnivač društvene mreže Crkva.net, smatra da je misionarenje na internetu i te kako efikasno, i da donosi plodove, a biti slep i nem na tom prostoru ne donosi ništa dobro. Stevan Jovanović, veroučitelj i član Misionarskog odeljenja SPC, dodaje da na internet prostoru ima toliko informacija, da ako ne budu oni “sejali na način na koji se seje – sejaće neko drugi”. Na sajtu Crkva.net kada napravite svoj nalog, možete da pišete, objavljujete i na crkveni način kažite da li vam se nešto dopada, to jest da aminujete. “Umesto lajka imate ono čuveno amin, hteli smo da budemo originalni” dodaje Milojkov. Jovanović kaže da ljudi sada uglavnom aminuju i lajkuju činjenicu, iznose svoje stavove, kratke citate, i ono što se može naći na drugim mrežama.

Pročitajte i:  Facebook menja svoju ciljnu grupu

Ako pogledamo videćemo da se na drugim društvenim mrežama mogu naći i drugi crkveni poglavari, pa tako Papa Franja ima profil na Twitter-u i Instagram-u, a ruski patrijarh Kiril je na najvećoj ruskoj pravoslavnoj društvenoj mreži, pa tako ne bi trebao da nas čudi ovaj projekat. Na mreži Crkva.net još nema srpskog patrijarha, ali ima sveštenika, teologa kao i običnih ljudi. “Već su počele da se registruju crkvene opštine, očekujemo i eparhije. Mreža je pre svega okrenuta mladima, a mladi danas vole, svidelo se to nama ili ne, kratke, jednostavne, brze i sažete informacije” dodaje Jovanović.

Izvor: Novosti

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , , , ,