BIZIT plus

Prva potpuno štampana litijum-jonska baterija sa vlaknom od 140 metara

Istraživači MIT-a (Instutut za tehnologiju u Masačusetsu), postupkom 3D štampanja kreirali su najdužu punjivu bateriju na svetu, u vidu vlakna dugačkog 140 metara. Vlakno je deo LiFi- svetlosnog komunikacionog sistema.

PCPress.rs Image

Moći će da se ugradi u nosive materijale i odeću

Nova litijum- jonska baterija dolazi u formi dugog vlakna i moći će da se ugrađuje u odeću. Princip rada baterije podrazumeva građu od 140 metra vlakna koje ima kapacitet energije od 123 mAh. Postupak koji istraživači koriste moći će da proizvede baterije duge i do 1 kilometar.  Snaga od 123 mAh će biti dovoljna da se napune pametni telefoni i satovi. Prečnik vlakna izbosi samo nekoliko stotina mikrometara, pa će baterija moći da se ugradi u garderobu i nosive sisteme.

Princip proizvodnje vlaknaste baterije

Baterija je proizvedena korišćenjem elektrolitskih gelova i sistema za izvlačenje vlakana. Masa se prethodno dovodi na temperaturu ispod tačke topljenja. U toku procesa proizvodnje, ugrađuju se litijum i drugi materijali, a u završnici se proizvod premazuje zaštitnim slojem, koji bateriju čini vodootpornom i stabilnom.

Pročitajte i:  Novi materijal može da smanji potrebu za litijumom

Što se tiče same dužine vlakna baterije, istraživači tvrde da ne postoji granica, pa dužina može da bude i kilometar. Zanimljivo je da je ovakva baterija u potpunosti odštampana. To znači da se u procesu proizvodnje dobija kompletan, a ne polu-proizvod i da nema potrebe za bilo kakvim naknadnim dodavanjem sastojaka i korišćenjem zahtevnih tehnologija.

Uređaj za probu koristi bateriju sa vlaknom za punjenje LED dioda i LiFi prijemnika. Više LED dioda ugrađeno je i u samo vlakno.

Izvor: eenewseurope

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: