Prvi robot koji je dobio otkaz

Robot Fabio je nakon nedelju dana dobio otkaz, jer je zbunjivao kupce. Supermarket u Edinburgu je prvi market koji je zaposlio robota da korisnicima služi besplatne uzorke hrane i pruža informacije o proizvodima.

PCPress.rs Image

Fabio je bio eksperiment BBC programa, kojim su hteli da vide kako će robot da funkcioniše sa ljudima u marketu. Robot je razvijen na Heriot Watt univerzitetu, a zvanično se zove ShopBot. Oni takođe pokušavaju da reše problem ambijentalnog zvuka u marketu.

‘’Mislili smo da je robot odlična ideja da pokažemo kupcima da uvek želimo da pružimo nešto novo i uzbudljivo’’, rekla je Elena Margiotta, koja zajedno sa ocem Frankom i sestrom Luisom drži lanac supermarketa. Vlasnici su ubrzo uočili da roboti ipak neće uskoro zameniti ljudskog radnika. Luisa je rekla da kupci uživaju u komunikaciji sa robotom, ali da se ti razgovori obavljaju sa dosta poteškoća. Kupci su bili frustrirani kada Fabio nije mogao da odgovori na njihova pitanja. Kada bi kupac pitao gde se nalazi pivo, robot bi odgovorio: ‘’Tamo gde se nalazi alkohol.’’

Pročitajte i:  Robot kuću gradi: Autonomne mašine sve bolje

‘’Kada smo morali da spakujemo I vratimo Fabia u kutiju, neki od kupaca su počeli da plaču’’, rekao je Dr Oliver Lemon, direktor laboratorije za interakciju na Heriot Watt univerzitetu koji je programirao robota.

Izvor: Mirror

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,