Data centri 2024

Pušten u rad sistem “Pronađi me”, srpski Amber Alert

U Srbiji je danas pušten u rad sistem za hitno obaveštavanje javnosti u slučaju nestanka maloletnog lica – “Pronađi me” koji u više zemalja sveta već postoji kao ”Amber Alert”. Predsednik Centra za nestalu i zlostavljanu decu Igor Jurić rekao je danas na prezentaciji i puštanju u rad sistema, da je Srbija prva zemlja u regionu koja je uvela ovaj sistem, prenosi Tanjug.

PCPress.rs Image

Jurić, koji je i inicijator za pokretanje ovog sistema, istakao je značaj ovog sistema u pronalaženju dece i njihovoj bezbednosti. “Osam godina smo ovde, osmi put, i svaki put razgovaramo o temama koje su važne za bezbednost naše dece. Izmenjen je Krivični zakon, postoje i izmene u Zakonu o policiji, jedan važan sistem je zaživeo. Prvi put u regionu, nijedna zemlja nema u regionu ovakav sistem i neće ga ubrzo ni imati nažalost”, rekao je Jurić na otvaranju Konferencije o bezbednosti i odgovornosti dece. 

Da se podsetimo, Amber Alert predstavlja model širenja i objavljivanja informacija javnosti u specifičnim slučajevima nestale dece. Sistem je nastao u Sjedinjenim Američkim Državama 1996. godine, a naziv je dobio po Amber Hagerman, devetogodišnjoj devojčici iz Teksasa, koja je oteta i ubijena. Objave putem različitih medija – televizijskih i radio emisija, Interneta, SMS poruka, ekrana na bankomatima, autoputevima itd. mogu da dopru do građana koji će zapamtiti lice deteta i potencijalno ga uočiti ili imati validne informacije koje policiji mogu da pomognu u potrazi. Amber Alert sistem predstavlja mehanizam koji zvanično funkcioniše u SAD, Belgiji, Češkoj, Francuskoj, Nemačkoj, Grčkoj, Malti, Irskoj, Poljskoj, Bugarskoj, Italiji, Holandiji, Portugalu, Rumuniji, Španiji i Ujedinjenom Kraljevstvu.

Sistem u Srbiji će se odvijati u dve faze. U prvoj fazi mediji će prekinuti sa emitovanjem svojih programa u prvih osam sati na svakih 30 minuta, a nakon toga na svakih 60 minuta. Prekidanje će se ogledati u tome da će morati da se objavi jedna formatirana fotografija nestalog deteta sa osnovnim informacijama i eventualno neki podaci vezani za sam nestanak, u smislu gde je dete poslednji put viđeno, šta je imalo na sebi. Zatim će mobilni operateri poslati svojim korisnicima poruku o nestalom detetu, zajedno sa linkom sajta Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP).

PCPress.rs Image

Takođe, JP “Putevi Srbije”, aerodrom Nikola Tesla, autobuske i železničke stanice objavljivaće na ekranima informaciju o nestanku deteta. Sistem neće biti pokretan za svako nestalo dete, već samo kada se ispune određeni uslovi. Ukoliko je dete mlađe od sedam godina, sistem će se automatski pokrenuti. Takođe će se pokrenuti i ako je dete mlađe od 18 godina i ima neki oblik invaliditeta, kao i u situaciji kada se pouzdano zna da je dete u životnoj opasnosti. Isključivo će policija voditi računa o pokretanju i prekidu sistema.

Nakon prve faze, uključivaće se u sistem obaveštavanja i tržni centri, benzinske pumpe, naftne kompanije, banke i druga mesta na kojima je velika frekvencija ljudi, ali i društvene mreže. MUP će sa kompanijom Meta dogovoriti sve pojedinosti uključivanja društvenih mreža u ovaj sistem i koja će biti odgovorna da se sve objave o nestanku deteta povuku kada ono bude pronađeno.

Značaj ovakve platforme prepoznali smo i u PC Press-u, te je u februaru na dodeli Top50 priznanja najboljih online stvari upravo sajt amberalert.rs osvojio specijalno priznanje Digital Care. Priznanje je uručeno Igoru Juriću a listu svih dobitnika možete pogledati sajtu top50.rs ili na ovom linku. Na YouTube kanalu možete pogledati snimak svečanosti.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,