Qnap NAS porodica

Qnap uređaji na našem tržištu uživaju visok renome pouzdanih i moćnih rešenja za skladištenje velikih količina podataka. Osim u kućnom, Qnap NAS‑ovi se mogu efikasno primeniti i u poslovnom okruženju – ponuda je odlično segmentirana, pa treba samo da pronađete uređaj prilagođen vašim potrebama

qnqp1

Skladištenje i deljenje fajlova je danas potrebno svakoj firmi, a potreba za efikasnim radom sa jedne i bezbednošću poverljivih podataka s druge strane zahtevaju rešenja različita od prostog mrežnog skladišta. Qnap serijom Turbo NAS uređaja adresira potrebe raznih firmi koje će podatke fizički držati na jednom mestu, ali tako da budu logički precizno segmentirani.

TVS-EC2480U-SAS-RP_sideview

Segmentirana mreža

Turbo NAS je, pre svega, savršeno spreman za heterogenu mrežu u kojoj se nalaze računari koji koriste različite operativne sisteme – Windows, MacOS ili neku od verzija Unix‑a (najčešće Linux). U zavisnosti od potrebnog kapaciteta, firma se opredeljuje za NAS sa najviše osam fioka, čime se lako postiže kapacitet od 64 TB uz višestruku zaštitu RAID mehanizmima (mod 1, 5 ili 6). Taj uređaj je odmah spreman i za eksternu komunikaciju, pošto na njemu možete da pokrenete FTP ili još bolje SFTP (Secure File Transfer Protocol) kako bi izabranim datotekama moglo da se pristupa i spolja.

Administrator NAS‑a može da definiše grupe korisnika (recimo ‘uprava’, ‘tehnika’, ‘marketing’, ‘podrska’ i slično) i svakoj od njih precizno odredi prava na sadržaj svakog od foldera – korisnik treba da ima pristup samo onome što mu je potrebno za posao koji radi, a ima smisla i razdvojiti pravo čitanja podataka od prava na promenu sadržaja. Ukoliko je u pitanju veća mreže koja već ima server zadužen za autorizaciju korisnika, Turbo NAS se lako uklapa u to okruženje tako što ga uključite u aktivni direktorijum. Nećete, dakle, morati ponovo da kreirate korisnike i dodeljujete im prava – samo kažete koji je deo sadržaja pristupačan kojoj kategoriji user-a, i prava su automatski „nasleđena“ od centralnog servera.

Pročitajte i:  SSD skladište od 2PB u vašem računaru? 

Za efikasnu mrežu su ključne performanse NAS‑a, a i tu Qnap ima šta da kaže. Maksimalna brzina prenosa prelazi 100 megabajta u sekundu, ali za punu efikasnost treba koristiti sve ponuđene mrežne priključke koje ćete povezati s gigabitnim switch‑em. Tako se neće dešavati da neki server, kome je potreban prenos velikih datoteka, uspori prenos podataka do drugih servera i radnih stanica. Dva gigabitna porta koja Turbo NAS poseduje obezbeđuju raspodelu opterećenja (load balancing) kao i otpornost na probleme u transportu podataka (fault tolerance) – sigurni ste da će podaci biti raspoloživi kad god vam zatrebaju, ali i da ćete biti obavešteni o eventualnim problemima kako biste na vreme intervenisali.

ADD_COPYRIGHT_PRG

Koja serija?

Prilikom izbora Qnap uređaja dobro je da se najpre opredelite za jednu od ponuđenih serija, a onda da izaberete i konfigurišete potreban model u zavisnosti od željenog kapaciteta skladišta. U segmentu malih i srednjih preduzeća dobri kandidati su serite TS‑X53A i TVS‑x71 – obe imaju samostalne uređaje kao i modele koji se smeštaju u rack, a u seriji TS‑X53A treba i da odlučite želite li reduntantno napajanje (u TVS‑x71 seriji reduntandno napajanje se podrazumeva). Da li je redundantno napajanje zaista potrebno? Na prvi pogled bi se reklo da nije, pošto će NAS u svakom slučaju biti priključen na UPS. S druge strane, povremeno se ukaže potreba za servisiranjem (a samim tim i isključivanjem) UPS‑a, ili za reorganizacijom opreme u rack‑u, kada ćete neke uređaje morati da isključujete iz napajanja. Reduntantno napajanje obezbeđuje mirniji rad i povećava sigurnost podataka.

Pročitajte i:  Qnap TS-433: NAS na AI steroidima

U enterprise segmentu dobri kandidati su serije TVS‑ECx80 (samostalni uređaji), TS‑ECx80U (NAS‑ovi za montažu u rack s redudantnim napajanjem) i TVS‑ECx80U‑SAS (takođe u rack‑u s redudantnim napajanjem). Posebno su interesantni uređaji iz serije TDS‑16489U koji sadrže Dual Xeon E5 procesor – to su zapravo kompletni serveri koji, osim skladištenja podataka, omogućavaju hostovanje virtuelnih mašina (podržani su VMware, Microsoft Hyper‑V, KVM i drugi sistemi) i imaju mnogo RAM‑a (čak do 1 TB) kako bi se procesorska snaga iskoristila do maksimuma. Uz 12 Gb/s SAS diskove i 40 GbE kartice, ovo je vrhunski server za potrebe firme koja ima potrebu za obradom ogromnih količina podataka (Big Data, kapacitet do preko 1 petabajt). Brzina prenosa podataka u mreži može da dostigne čitavih 3800 megabajta u sekundu

Našu pažnju je posebno privukao ES1640dc kod koga je akcenat stavljen na pouzdanost, uz epitet nearly zero‑downtime highly reliable services. Xeon E5 procesori se tu podrazumevaju, kao i ostali vrhunski hardver o kome smo govorili, ali je uvedena i nova verzija QES operativnog sistema koja obezbeđuje veću efikasnost kroz block‑level data deduplication (pojednostavljeno rečeno, file‑level deduplication traži višestruke kopije istih fajlova, čuva samo jednu kopiju a ostale pretvara u reference na taj sadržaj, dok block‑level deduplication pronalazi velike blokove istih podataka koji mogu biti u raznim fajlovima). Pomenimo i SnapSync funkciju koja „pamti“ proizvoljan broj stanja sistema, kako bi se u slučaju neke havarije sve brže vratilo u operativno stanje.

Pročitajte i:  Uvodnik: Dopisivanje s robotima

Serveri za enterprise okruženje predstavljaju značajnu investiciju, a cena može veoma da varira zavisno od konfiguracije koju treba pažljivo proceniti, pre svega u zavisnosti od toga kolikim količinama podataka operišete i kakvu mrežu imate u firmi. Zato analizirajte Qnap‑ovu ponudu i odabrati optimalnu varijantu koja zadovoljava tekuće potrebe, ali i ostavlja prostora za ekspanziju.

Dejan Ristanović

 

Objavljeno u časopisu PC#230

Pročitajte još:

Oblak od memorijske pene

Rek ili ormar?

Facebook komentari: