Qualcomm 18. marta predstavlja nove čipove

Qualcomm ne posustaje nakon predstavljanja Snapdragon 8 Gen 3 procesora, koji će pokretati najmoćnije telefone u 2024. godine. Međutim, nemaju svi telefoni najjače i najbrže čipove. Šta više, najveći broj prodatih telefona pripada srednjoj i nižoj klasi, koji su zasnovani na jeftinijim čipovima. Zato se sa nestrpljenjem očekuje 18. mart, kada će na događaju Pekingu, Qualcomm predstaviti svoje nove čipove.

PCPress.rs Image

Za sada se detalji drže u tajnosti, ali se očekuje da će biti prikazani novi ARM procesori koji bi mogli da budu „budžetski flegšip“ čipovi. Snapdragon 8 Gen 4 je još uvek mesecima daleko od predstavljanja, pa je moguće da će biti predstavljeni Snapdragon 8s Gen 3 i Snapdragon 7+ Gen 3. Model 8s bi mogao da bude nešto slabiji od najboljeg modela. Snapdragon 8 Gen 3, dok bi 7+ Gen 3 mogao da bude jednu stepenicu niže, ali ipak brži od svog direktnog prethodnika. Cena telefona u kojima bi se oni nalazili, verovatno neće prelaziti 1.000 dolara.

Snapdragon 7+ Gen 3 će verovatno biti direktan naslednik i nešto brži od Snapdragon 7 Gen 3 procesora, koji je predstavljen krajem prošle godine. Najverovatnije će imati veću brzinu i/ili brža glavna jezgra od svog predhonika. Kako je prethodni model napravljen u TSMC-ovoj 4 nm tehnologiji, verovatno će to biti slučaj i kod ovog CPU-a.

Pročitajte i:  Čip najvažniji na tržištu električnih vozila 

S druge strane, Snapdragon 8s Gen 3 će biti korak unazad. Do sada Qualcomm nikad nije predstavio „s“ varijantu čipova, pa je teško proceniti koliko će novi procesor biti „osakaćen“, ali uštede bi mogle da se naprave na opcijama vezanim za kameru, sporijim CPU jezgrima ili implementacijom lošijeg GPU-a.

Ovi čipovi će se prvo pojaviti na azijskom tržištu, ali kako to obično biva, postoji velika šansa da se ubrzo nakon toga pojave i na globalnom nivou.

Izvor: ExtremeTech

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *