BIZIT plus

Qualcomm ne dozvoljava da se Windows pokreće na drugim ARM čipovima

Microsoft je napravio varijante Windows-a 10 i Windows-a 11 za ARM čipove, ali do ovog trenutka kompanija nije bila zainteresovana da ih prodaje krajnjim korisnicima, već samo proizvođačima računara. ARM verzija Windows-a može da radi na uređajima kao što je recimo Raspberry Pi, ili u virtuelizovanom okruženju na Apple računarima, ali Microsoft nikad nije zvanično ponudio podršku za to, i nikad nije objasnio zašto.

arm

Ekskluziva…na čudan način

Jedno od mogućih objašnjenja je tvrdnja da je Microsoft potpisao ekskluzivan ugovor sa Qualcomm-om koji zabranjuje da se ARM verzije Windows-a ponude krajnjim korisnicima. Prema izvorima koji su bliski ovim kompanijama, ekskluzivitet ugovora takođe onemogućava druge proizvođače čipova da budu uključeni u trku. Ipak, navodi se da će uskoro isteći period važenja ekskluziviteta, mada se ne navodi kada će to „uskoro“ zaista biti. Ove izjave su se pojavile u javnosti nekoliko nedelja nakon što je Rick Tsai, CEO MediaTek-a rekao da njegova kompanija ima nameru da omogući pokretanje Windows-a na njihovim čipovima.

Pročitajte i:  Microsoft planira da otvori Data centar na mestu nesuđene Foxconn fabrike

Bez obzira da li zaista postoji ovakva klazuzula u ugovoru, saradnja Microsoft-a i Qualcomm-a datira od 2016. godine, a prvi ARM zasnovani sistemi sa Windows-om ugledali su svetlost dana krajem 2017. godine. Od tada svi ARM Windows proizvodi radili su isključivo na Qualcomm-ovim čipovima.

Ako Microsoft bude dozvolio da se Windows pokreće i na drugim ARM procesorima, to bi moglo da otvori vrata ka virtuelizovanoj verziji Windows-a na Apple Silicon Mac računarima. Problemi sa performansama bi bili zanemarljivi, jer su se M1 čipovi pokazali znatno bržim od Qualcomm-ovih ARM procesora.

Izvor: ArsTechnica

Facebook komentari: