Qualcomm odustaje od Snapdragon Satelitte projekta

U januaru ove godine, Qualcomm je najavio Snapdragon Satelitte, projekat koji bi omogućio korisnicima Android telefona da šalju poruke putem satelita, u situacijama kada nemaju mobilni signal. To je bio pokušaj kompanije da odgovori na Apple-ovu SOS funkcije za hitne slučajeve, predstavljene u iPhone 14 liniji proizvoda. Na žalost, ova inicijativa nije prošla onako kako se Qualcomm nadao.

PCPress.rs Image

Kompanija je prekinula partnerstvo na ovom projektu sa proizvođačem satelitskih telefona, Iridium-om. Iako su ove dve kompanije uspešno razvile i demonstrirale tehnologiju, proizvođači Android telefona je jednostavno nisu prihvatili i nisu je uključili u svoje proizvode. Ispostavilo se da je njima ta tehnologija interesantna, ali da su želeli neko „otvorenije“ rešenje, a ne da imaju posrednika (Qualcomm) u tom procesu. Takođe, moguće je da nisu uspeli da se dogovore oko cene slanja satelitskih poruka. S obzirom da je partnerstvo prekinuto, Iridium je najavio da će moći samostalno da razvija i nudi ovu tehnologiju proizvođačima telefona i drugim proizvođačima čipova za njih.

Za to vreme, konkurencija ne spava. Apple napreduje sa ovom funkcijom, tako da je u iPhone 15 seriji ona proširena na detekciju sudara, a Starlink je za sledeću godinu najavio puštanje u rad svog satelitskog SMS servisa.

Pročitajte i:  Google, Intel i Arm računaju na dominaciju Nvidia AI čipova 

Izvor: Engadget

Facebook komentari: