BIZIT plus

Računar koji dete može da rasklopi

Iako Raspberry Pi ima tek devet godina, već je značajno uticao na tehnološki svet. U pitanju je mikro-računar koji je odličan za učenje koda, o platformi Internet of Things, ali i o robotici.

PCPress.rs Image

Korisnici su ovaj maleni kompjuter koristili za različite operacije – od podešavanja gejming servera, do napajanja malih satelita – a broj fascinantnih projekata je skoro nemoguće utvrditi i prebrojati. Uparen s Arduino mikro-kontrolerom postaje još funkcionalniji, a zainteresovani mogu da ih povezuju i kodiraju tako da u potpunosti odgovaraju projektima koje su zamislili.

Zgodan je i za rasklapanje, što je opet zgodno za učenje. Budući da običan laptop ne može tako lako da se sklopi i rasklopi, tu je alternativa koja to omogućava, a tako da računar i dalje može da se koristi. CrowPi2 je funkcionalni laptop, ali i deo STEM i Raspberry Pi platforme za učenje. Koristi Raspberry Pi (koji se prodaje odvojeno), pa se na taj način kreira multifunkcionalna platforma koja koristi svima onima koji su željni znanja.

Osnovni paket (košta 320 dolara) sadrži 22 senzora i modula, bežičnu tastaturu i 11,6-inčni ekran s rezolucijom 1.920×1.080, te ima ugrađenu kameru od 2MP i mikrofon. Tu je i preko 80 kurseva i 20 projekata uz pomoć kojih deca mogu svašta da nauče – da igraju Minecraft, naprave klavir uz pomoć ovog paketa i običnog voća, kako se prave alati za prepoznavanje lica i glasa, te mnoge druge stvari.

Pročitajte i:  U zdravstvu nema vremena za zastoje

Izvor: Mashable

Facebook komentari: