ERP 2024

Rade Vujović – Ekspanzija blockchain tehnologije

Istraživanje PC Press-a – “Šta je obeležilo 2017. godinu i šta možemo da očekujemo od 2018?”

PCPress.rs Image
Rade Vujović, CEO, Roaming Solutions

Koji je novi uređaj, aplikacija ili servis pobudio vašu pažnju u 2017. godini?

Izdvojio bih neverovatnu ekspanziju blockchain tehnologije i pojavu velikog broja kriptovaluta, što će iz korena promeniti sve ono što smo do sada naučili i koristili kao osnovu informacionih tehnologija i tradicionalnih sistema plaćanja, rekao nam je Rade Vujović, CEO Roaming Solutions. Od aplikacija izdvojio bih genijalnu igru Woka Woka, studija iz naše zemlje Two Desperados, koji je ostvario veliki uspeh na globalnom tržištu mobilnih igara.

Koji su događaji bili ključni za razvoj elektronskog poslovanja i IT industrije u Srbiji?

Izdvojio bih dva, jedan je osnivanje Inicijative digitalna Srbija u funkciji izgradnje i jačanja digitalnog i visokotehnološkog inovacionog ekosistema u Srbiji. Drugi je stavljanje digitalne transformacije državne uprave među prioritetne ciljeve nove Vlade Republike Srbije. Mislim da je za bržu izgradnju visokotehnološkog digitalnog društva u maloj zemlji, kao što je naša, neophodno da ovakve stvari teku uporedo.

Koji ćete uspeh iz 2017. godine pamtiti?

Bilo je više lepih stvari, uspeha, ali i neuspeha, bez kojih, verujem, ne može da se napreduje na bilo kom polju. Kada bi trebalo da izdvojim jedan poslovni, to bi bilo lansiranje naše prve space‑survival igre Hellion na globalnom tržištu video‑igara, a kao lični, veru da tako nešto u Srbiji možemo da napravimo i potpuno sami plasiramo na svetskom nivou.

Koji će tehnološki trendovi biti značajni u 2018. godini?

Ponovo blockchain tehnologija, jer je uspela da stavi u funkciju globalizaciju koju pruža Internet, i dalji snažni razvoj veštačke inteligencije u industriji. Možda i osvajanje tehnologije za komercijalno putovanje na Mesec, teško je reći, jer se razvoj tehnologije toliko ubrzava da ono što danas merimo u danima možda već sledeće godine bude mereno u satima…

(Objaljeno u PC#250)

Facebook komentari: