N Central domination

Kaspersky Lab – zaštita sajberprostora važnija nego ikad

Godišnje prognoze kreiraju stručnjaci iz kompanije, oslanjajući se na istraživanja i iskustvo stečeno tokom prethodne godine. Kompanija Kaspersky dopunila je izveštaj o ciljanim pretnjama za 2018. godinu, koji je prethodno pripremio globalni tim za istraživanje i analizu.

PCPress.rs ImageU godini koja je pred nama, svet će se suočiti s kriminalnim grupama čiji će cilj biti da kompromituju legitimne softvere i naciljaju sve širi opseg profila žrtava širom sveta, pri čemu će biti izuzetno teško detektovati i neutralisati takve napade, jedno je od predviđanja kompanije Kaspersky Lab za 2018. godinu. Takođe, uzimajući u obzir činjenicu da su napadači počeli da koriste nove trikove kako bi sprovodili upade na mreže dobro zaštićenih meta, može se očekivati i porast složenih napada, među kojima su i oni koji podrazumevaju korišćenje naprednog mobilnog malvera.

Predviđanja o najozbiljnijim ciljanim pretnjama

U 2017. godini, napadi na lance nabavke, kao što su Shadowpad i ExPetya, pokazali su koliko je jednostavno upotrebiti softver treće strane za upad na mrežu preduzeća. Uzimajući u obzir činjenicu da neke od najopasnijih grupa počinju da usvajaju ovaj pristup kao alternativu watering hole tehnici, i činjenicu da dotadašnji pokušaji upada nisu bili uspešni, može se očekivati porast ove vrste pretnji u 2018. godini.

„Sajbernapadi na lance proizvodnje ispostavili su se kao prave noćne more, baš kao što smo i očekivali. Budući da kriminalci nastavljaju da dobijaju pristup ranjivim kompanijama za razvoj, pokušaji ubacivanja backdoor virusa u popularne ili regionalno popularne softvere postaće najpoželjniji način sprovođenja napada. Upadi u lance proizvodnje omogućiće napadačima da dobiju pristup mnogobrojnim preduzećima u ciljnim sektorima, pri čemu ih sistemski administratori i bezbednosna rešenja neće detektovati“, izjavio je Juan Andrés Guerrero‑Saade, glavni bezbednosni istraživač u GreAT timu kompanije Kaspersky Lab.

Pročitajte i:  Kina pokušava da ublaži zabrinutost internet kompanija

PCPress.rs Image

Ostale opasnosti

Porast broja naprednih mobilnih malvera. Tokom prethodnih nekoliko godina, bezbednosna zajednica otkrila je napredne mobilne malvere koji imaju sposobnost da, u kombinaciji sa exploit programima, formiraju moćno oružje koje mali broj bezbednosnih rešenja može da zaustavi.

Destruktivni napadi postaće sve učestaliji. Napadi Shamoon 2.0 i StoneDrill, koji su se dogodili početkom 2017. godine, kao i napad ExPetr/NotPetya iz juna ove godine, ukazuju na sve veće prisustvo destruktivnih wiper napada.

Porast broja napada na rutere i modeme. Ova veoma poznata ranjivost u velikoj meri je ignorisana kao alat za napadače. Međutim, oni predstavljaju jedan od ključnih aspekata za uspeh napadača u sprovođenju svog plana, a takođe im mogu pomoći da sakriju trag.

Predviđanja o najozbiljnijim industrijskim pretnjama

Umrežena vozila. Usled sve veće složenosti lanaca nabavke, postoji realna opasnost da nijedan korisnik neće imati mogućnost da vidi, a kamoli ima kontrolu nad svim izvornim kodovima za vozila. To bi napadačima moglo da olakša upad na mrežu i omogući im da izbegnu detekciju.

Opasnosti u oblasti zdravstva. Napadi koji podrazumevaju upade na privatnu mrežu radi targetiranja medicinske opreme i podataka, sa ciljem iznude, zlonamernog remećenja rada ili nečeg još goreg, mogli bi postati sve učestaliji, s obzirom na činjenicu da se broj specijalizovanih medicinskih uređaja povezanih na računarske mreže nalazi u konstatnom rastu.

Opasnosti u finansijskom sektoru. Povećana bezbednost onlineB plaćanja znači da će prevaranti verovatno usmeriti svoju pažnju na napade u kojima će preuzimati kontrolu nad finansijskim nalozima. Prevara ovog tipa može prouzrokovati štetu koja se meri u milionima dolara.

Pročitajte i:  Kina pokušava da ublaži zabrinutost internet kompanija

Kompanija Kaspersky Lab takođe očekuje porast broja napada koji će za cilj imati „ubacivanje“ malicioznih programa za generisanje kriptovaluta, što bi moglo da se ispostavi kao isplativija i dugoročnija investicija od ransomware‑a.

PCPress.rs Image

Poverenje je ključno za razvoj sajberbezbednosti

Kada je reč o sajberbezbednosti, poverenje je neophodno. Upravo zato ono treba da bude temelj svake saradnje između onih koji žele da osiguraju i zaštite pojedince, organizacije i preduzeća od sajberpretnji. Kompanija Kaspersky Lab svesna je činjenice da se poverenje ne sme uzimati zdravo za gotovo, već se neprestano mora izgrađivati kroz trajnu predanost transparentnosti i odgovornosti.

Izbor korisnika

U sklopu Gartner Peer Insights Customer Choice izbora za 2017. godinu, kompanija Kaspersky Lab osvojila je priznanje na osnovu ocene zadovoljstva korisnika, u vidu Platinum nagrade u kategoriji Endpoint Protection Platforms. Customer Choice Awards su nagrade koje su potvrdili profesionalci iz redova krajnjih korisnika i predstavljaju priznanje za kompanije koje ocenjuju njihovi korisnici.

Saradnja sa IT bezbednosnom zajednicom

Kompanija Kaspersky Lab smatra da zajednički napori i saradnja predstavljaju najefikasniji način borbe protiv sajberkriminalaca. Da bi ta borba bila uspešna, kompanija Kaspersky Lab odlučila je da sarađuje s globalnom IT bezbednosnom zajednicom, međunarodnim organizacijama, nacionalnim i regionalnim agencijama za sprovođenje zakona, uključujući i Interpol i Europol.

„Interpol‑ov novi sporazum s kompanijom Kaspersky Lab dodatni je korak u našim kontinuiranim naporima da se zakonodavstvima širom sveta osigura pristup informacijama koje su im potrebne za suzbijanje sajberpretnji. Videli smo da je saradnja s privatnim sektorom ključna za efikasno rešavanje ovog globalnog fenomena koji je sve opsežniji i složeniji“, izjavio je Noboru Nakatani, izvršni direktor sektora Global Complex for Innovation u Interpol‑u.

Pročitajte i:  Kina pokušava da ublaži zabrinutost internet kompanija

„Nemamo nameru da upozoravamo korisnike da ne koriste proizvode kompanije Kaspersky Lab, jer BSI nema dokaza o neprimerenom ponašanju kompanije ili sumnji na nedostatke u softveru. BSI trenutno nema nikakvih naznaka da se proces koji je opisan u medijima zapravo dogodio“, poručili su iz BSI‑ja, nemačke Federalne agencije za IT osiguranje.

Inicijativa globalne transparentnosti

Kompanija Kaspersky Lab pokrenuće Inicijativu o globalnoj transparentnosti kako bi demonstrirala svoju predanost ka dobijanju i održavanju poverenja kupaca i partnera.

Kompanija će osnovati tri centra za transparentnost: u SAD, Evropskoj uniji i azijsko‑pacifičkoj regiji kako bi rešavala bezbednosna pitanja u saradnji s korisnicima, pouzdanim partnerima i vladinim organizacijama. Ovi centri služiće pouzdanim partnerima kao baza, gde će moći da pristupe kodovima kompanije, paketima za ažuriranje softvera i pravilima za otkrivanje pretnji, kao i drugim aktivnostima.

Načela saradnje kompanije Kaspersky Lab sa agencijama za sprovođenje zakona, komercijalnim i javnim ustanovama možete pronaći na adresi: https://www.kaspersky.com/about/transparency.

Glavni ciljevi kompanije ostali su nepromenjeni tokom 20 godina postojanja – pružanje vrhunskih rešenja za sajberbezbednost i pomoć u borbi protiv sajberpretnji.

Celokupan PC Press 2017 Security report možete pročitati u našem specijalnom izdanju.

(Objaljeno u PC#250)

Pogledajte i: Video nadzor kompleti – Portal Videonadzor.Net
Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , ,