Radikalizacija i terorizam – uzroci i posledice

Radikalizacija i terorizam bili su tema diskusije u holu ispred Velike sale Doma omladine Beograda u nedelju 29. maja 2016. godine.

dom omladineRazgovor je nastojao da odgovori šta su uzroci, a šta posledice nadolazećeg talasa radikalizacije i nasilja.

Učesnici:

  • Matje Gider, Univerzitet u Tuluzu, predavač bliskoistočnih i islamskih studija, autor knjiga o Islamskoj državi i Al Kaidi u severnoj Africi, predavač na svetski čuvenoj vojnoj akademiji Sen Sir
  • Alen Grinjar, predavač o političkom islamu na Univerzitetu u Liježu i Profesor na policiskoj akademiji
  • Fahrudin Kladničanin, aktivista NVO Forum 10, Novi Pazar
  • Sonja Stojanović Gajić, Beogradski centar za bezbednosnu politiku

Ova tribina deo je festivala subverzivnog filma – Plan B. Program čine provokativni dokumentarni i igrani filmovi, koji se bave najaktuelnijim političkim i društvenim temama današnjeg sveta.

Celokupni program dostupan je na: http://www.domomladine.org/filmovi/festival-subverzivnog-filma-plan-b/

Skoro neverovatna prilika da se sa ekstremno kompetentnim poznavaocima i istraživačima ove teme razgovara.

Jedan od retkih skupova, čiji je sadržaj i neverovatno veliki broj suštinski važnih tema i iskustava, bez dileme, nemoguće bez snimka preneti čitaocima, koji je sjajno, kao i uvek, vodila kroz teme i pitanja gospođa Stojanović.

Potrebno je nešto na širem planu učiniti, kako bi se ovakvi događaji u najavi predočili svima potencijalno zainteresovanima.

Sve u svemu, diskutovalo se od vehabiskog pokreta u Srbiji, njegovg istorijata od 2000. godine, kao i istorijata na svetskom planu. Govorilo se još o – Tačke opasnosti od terorizma, njihov uticaj i posledice na demokratska društva, razlozi i ciljevi nastanka, u svetskim razmerama medijski lose propraćenei suštinski mehaizmi delovanja, ne samo kod nas i stanje u kome su na toj osnovi uzroci podjednako unutar istih religijskih grupa, kao i različitih, u kojima su i sekularna društva podjedanako cilj i meta.

Ako bi se i ovaj skup ocenjivao ocenom od 1 do 10, ovo je prva prilika za čistu ocenu 11.

Aleksandar Vukalović

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: