BIZIT 2022

Radnici Amazon-a štrajkuju širom Evrope na Crni petak

Radnici Amazon-a širom Evrope učestvovali su u protestnoj šetnji juče, na Crni petak zbog, kako kažu, nepravednih uslova rada. Posle sličnih demonstracija za Prime Day u julu, zaposleni u Španiji, Italiji, Nemačkoj i Velikoj Britaniji počeli su da štrajkuju zbog plata i sigurnosti. Međutim, Amazon je saopštio Guardian-u da šetnja nije ometala rad i dostavu kompanije širom kontinenta.

PCPress.rs Image
Photo: AP

Dok je Crni petak počeo kao događaj u kom su velike rasprodaje nakon Dana zahvalnosti u SAD-u, postao je popularan i u drugim zemljama. U skladištu blizu Madrida, 90% od 1.800 radnika drži dvodnevni štrajk kako bi poremetili jedan od najvećih prodajnih perioda kompanije. Kao rezultat toga, Amazon je preusmerio porudžbine na drugih 22 skladišta u zemlji.

Članovi sindikata GMB-a, u međuvremenu, održali su proteste u pet skladišta u Velikoj Britaniji zbog bezbednosnih uslova, navodeći „hronični bol“ kao uobičajenu žalbu i navodeći da su ambulante pozvane da se pobrinu za povrede u skladištima 600 puta za tri godine do maja meseca ove godine. Amazon je saopštio portalu Gizmodo UK da su sve njegove lokacije „sigurna mesta za rad“. Navedeni su podaci iz Izvršnog odbora za zdravstvo i sigurnost Velike Britanije u kojima se navodi da Amazon ima „u proseku preko 40% manje povreda u odnosu na druge prevozne i skladišne kompanija u Velikoj Britaniji“.

Pročitajte i:  Amazon se prilagođava pravilima Evropske unije

Radnici u dva skladišta u Nemačkoj takođe su stupili u štrajk. Zaposleni su se tamo godinama borili za bolju platu, za koju sindikat Verdi kaže da je niža nego kod ostalih trgovinskih poslova. Kompanija je za Associated Press izjavila da njeni zaposleni, u logističkom centru u Nemačkoj, kući nose relativno visoke plate. Zaposleni u toj zemlji i u Italiji takođe su protestovali na Crni petak prošle godine.

Amazon se često suočavao sa kritikama zbog navodno loših radnih uslova, posebno u skladištima. Prošlog meseca je najavio povećanje minimalne zarade za radnike u SAD do 15 dolara po satu. Međutim, mnogi zaposleni koji su već zarađivali tu cifru, navodno dobijaju povećanje od samo jednog dolara po satu, dok mnogi novozaposleni dobijaju veće povećanje plata.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , ,