Rakuten uvodi wireless za IoT putem LEO satelita

Rakuten planira da omogući wireless za IoT (internet of things), putem LEO (Low Earth Orbit) satelita. Projekat se odnosi na niskopojasni IoT, koji ne zahteva mnogo resursa po pitanju spektra i namenjen je uređajima male snage.

PCPress.rs Image

Na putu razvoj NB-IoT softvera

Kompanija Rakuten Mobile je ranijih godina pokušala da wireless mrežom opskrbi ceo Japan, putem AST SpaceMobile LEO-satelita. U saradnji sa Univerzitetom u Tokiju, razvija satelitsku wireless pokrivenost za kućne IoT uređaje. CIlj je da se dosegne 100% geografske pokrivenosti i obezbedi dugodometna povezanost za postojeće NB-IoT uređaje. Ovakva mogućnost namenjena je uređajima male snage, koji šalju male količine podataka.

Plan kompanije jeste da se omogući povoljan IoT satelitski servis, koji će pogodovati industrijskim postrojenjima, u mestima sa slabom ili nikakvom wireless pokrivenošću, kao što su planine ili udaljena ostrva. Rakuten će sarađivati sa američkom kompanijom SpaceMobile, kako bi uspeo da pokrije oko 4% japanskih područja koja nisu dobro pokrivena zemaljskom mrežom. Što se tiče IoT projekta, saradnja dvaju kompanija i Univerziteta rezultiraće konstruisanjem LTE- satelitske komunikacione mreže. CIlj je da se stabilizuju i optimizuju LTE satelitske komunikacije i razvije NB-IoT softver za LEO satelite. Očekuje se da će se projekat biti u potpunosti realizovan do marta 2025. godine.

Izvor: fiercewireless

 

 

 

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: