Ransomware napadi mogu da ugroze i digitalne kamere

Među najvrednijim stvarima koji ljudi drže na svojim računarima su memorije (fotografije i video zapisi). Na godišnjoj hakerskoj DEF CON konferenciji u Las Vegasu, bezbednosni stručnjaci su demonstrirali kako hakeri mogu da daljinskim putem enkriptuju takve fajlove na izvoru – dok se još nalaze na memorijskoj kartici u digitalnoj kameri. Takve fotografije još nisu bekapovane i ne postoje rezervne kopije, pa je jedini način za njihovo „oslobađanje“ plaćanje otkupnine.

PCPress.rs Image

Demonstracija je izvedena na Canon EOS 80D kameri, ali je navedeno da postoji više modela digitalnih kamera koje su podložne ovakvim napadima. Većina današnjih kamera ima mogućnost bežičnog povezivanja. Hakeri mogu daljinskim putem da „prevare“ kameru da instalira update sa malicioznim firmverom, a za to nije potrebna nikakva interakcija sa korisnikom. Takav firmver može da kriptuje sve fotografije, kao i da na ekranu kamere prikaže zahtev za otkup.

Eyat Itkin, istraživač u Check Point Software Technologies, koji je predstavio ovu mogućnost napada, već je obavestio Canon da postoji sigurnosni problem sa njihovom kamerom i zatražio da implementiraju zakrpu. Međutim, čak i kada se napravi ispravka, potencijalni problem je u tome što će korisnici morati sami da instaliraju novi firmware na svojim kamerama. U međuvremenu, Itkin savetuje korisnicima koji imaju kamere sa Wi-Fi opcijom, da je drže isključenom ukoliko im nije potrebna.

Pročitajte i:  Ransomware se razvija od obične ucene do 'psiholoških napada'

Izvor: Mashable

Facebook komentari: