ERP 2024

Ransomware napadi targetiraju više od milion žrtava mesečno

Novi Barracuda izveštaj (kompanija koja se bavi zaštitom od ransomware napada), ukazuje da je od januara do juna ove godine, ovom vrstom hakerskih napada bilo izloženo u proseku više od 1.2 miliona žrtava mesečno.

ransomware

Među glavnim ciljevima napadača nalaze se kompanije u iz oblasti edukacije (15 procenata), zdravstva (12 procenata), infrastrukture (8 procenata), finansija (6 procenata), kao i javne ustanove (12 procenata). U poslednjih godinu dana, procenat napada na obrazovne ustanove se duplirao, na zdravstvene i finansijske ustanove se povećao tri, a na infrastrukturne ustanove čak četiri puta.

Pored pomenutih oblasti, povećan je broj napada i na kompanije iz automobilske industrije, medija, maloprodaje, kao i na softverske i tehnološke kompanije. Mnogi napadi sada targetiraju manje kompanije, preko kojih sajber-kriminalci pokušavaju da dopru do njihovih partnera, velikih kompanija. Zato fokus na pravljenju anti-ransomware rešenja mora da bude na jednostavnosti implementacije i upotrebe, bez obzira na veličinu kompanije koja će ga upotrebljavati. Takođe, sofisticirane zaštitne tehnologije morale bi da budu dostupne kao servisi, jer se samo na taj način može dopreti do svih kompanija.

Pročitajte i:  Ransomware se razvija od obične ucene do 'psiholoških napada'

Na pozitivnoj strani je činjenica da su SAD i Evropska unija ujedinile snage i podigle saradnju na viši nivo u cilju uspešnije borbe protiv ransomware napada. Rezultat te saradnje je da su tokom poslednjih godinu dana mnoge otkupnine vraćene žrtvama, jer su agencije koje se bave lovom na sajber-kriminalce imale više uspeha u svom poslu.

Izvor: Betanews

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,