BIZIT plus

Ransomware: Žrtve odbijaju da plate

Ransomware napadi zavise od volje žrtava da plate, a tokom 2022. godine je bilo više onih koji su zahteve za otkupninama odbijali.

PCPress.rs Image

Napadači su tokom prošle godine tako ukupno oteli nešto preko 456 miliona dolara, što je za 40% manje od 765 miliona, koliko su hakerske grupe širom sveta „zaradile“ tokom 2020. i 2021. godine. Prema podacima kompanije Chainalysis, pad nije došao usled smanjenog broja napada, već zbog toga što su mnogi odbili da plate.

Iako je 2022. godina bila poprilično aktivna kada su ransomeware napadi u pitanju, novca je bilo manje. Razlog je i to što je vek jednog napada sa 153 dana, koliko su u proseku trajali 2021, pao na 70 dana u 2022. godini.

Najviše je ipak uticao otpor pogođenih, koji nisu reagovali ni na pretnje curenjem ličnih podataka. Eksperti ističu da taj trend traje od 2019, kada je oko 24% žrtava odbijalo da plati. Procenat se prošle godine povećao, pa je čak 59% žrtava bilo spremno da ne plati i da se suoči s posledicama.

Pročitajte i:  Smanjenje broja ransomware napada tokom januara

PCPress.rs Image

Ističe se da je više razloga dovelo do toga: žrtvama je postalo jasno da plaćanje otkupa ne znači da su im podaci bezbedni, curenje podataka više ne utiče na reputaciju neke kompanije pogubno kao pre nekoliko godina, a mnogi imaju bolje backup strategije, što znači da se u slučaju napada lakše vraćaju u normalu čak i kad ne plate.

Istina je da 465 miliona dolara nije malo, pa će ovakvi napadi ipak postojati sve dok ima dovoljno onih koji su spremni da plate.

Izvor: Bleeping Computer

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: