BIZIT plus

Raspberry Pi 5 stiže krajem oktobra

Prošlo je četiri godine od pojave Raspberry Pi 4 računara. Od tada, kompanija je predstavljala samo manja unapređenja, kao što su povećanje memorije za osnovnu verziju. Sada je zvanično predstavljena nova verzija, Raspberry Pi 5, a u pitanju je prvi računar ovog brenda koji koristi sopstveni dizajn čipova.

PCPress.rs Image

Prema informacijama koje su objavljene, CPU performanse su udvostručene (čak i utrostručene) u odnosu na Raspberry Pi 4, a poboljšana je i grafika zahvaljujući 800 MHz VideoCore VII GPU-u. Procesor je četvorojezgarni Broadcom BCM2712, 64-bitni Arm Cortex-A76, koji radi na 2.4 GHz, sa 512 KB L2 keša po jezgru i 2 MB deljenog L3 keša.

Računar ima dva HDR kompatibilna HDMI porta, sa podrškom za 4K rezoluciju sa 60 fps. Na raspolaganju je i podrška za kameru zasnovana na redizajniranom Raspberry Pi Image Signal Processor-u. Povećan je i USB bandwith, a duplirana je i brzina čitača SD kartica.

Raspberry Pi 5 će biti dostupan za kupovinu krajem oktobra, a kompanija planira da ga proizvodi sve do januara 2035. godine. Osnovna varijanta, sa 4 GB RAM-a koštaće 60 dolara, dok će verzija sa 8 GB RAM-a biti 20 dolara skuplja (80 dolara).

Pročitajte i:  AI svetlo za bicikle upozorava na loše vozače

Izvor: Engadget

Facebook komentari: