BIZIT plus

Reddit ne dozvoljava da isključite personalizovane oglase

Reddit uklanja mogućnost za neke korisnike da odustanu od personalizacije oglasa na osnovu njihove aktivnosti na platformi. Najavljena u sredu, zajedno sa nekoliko pristiglih ažuriranja njegovih podešavanja privatnosti, oglašavanja i lokacije, Reddit-ova šefica za privatnost, Jutta Williams, opravdala je promenu rekavši da Reddit „zahteva veoma malo ličnih podataka“ od svojih korisnika i da će omogućiti kompaniji da „Bolje predvidite koji oglas može biti najrelevantniji za vas.“

PCPress.rs Image

Wilijams tvrdi da velika većina korisnika Reddit-a „neće videti nikakve promene u svojim oglasima“, a korisnici koji su prethodno isključili personalizaciju oglasa „neće dovesti do toga da vide više oglasa ili da dele aktivnosti na platformi sa oglašivačima“. Ažuriranja podešavanja oglašavanja platforme će se pojaviti u narednih nekoliko nedelja.

Izuzeci su napravljeni za „odabrane zemlje“, iako tačni regioni nisu navedeni. Evropske zemlje bi mogle biti izuzete od prinudne saglasnosti jer bi promena verovatno dovela Reddit u direktan sukob sa pravilima EU GDPR, koja zahtevaju od kompanija da dobiju izričitu dozvolu za prikupljanje ili obradu ličnih podataka za korišćenje u aktivnostima poput oglašavanja. Meta je nedavno napravio slične izuzetke za evropske korisnike Facebooka i Instagrama ranije ove godine kako bi ga uskladio sa zakonima o privatnosti EU. Obratili smo se Redditu za pojašnjenje o tome koje će zemlje biti isključene i ažuriraćemo ovu priču ako dobijemo odgovor.

Pročitajte i:  Reddit potpisao ugovor sa Google-om o korišćenju sadražaja za treniranje AI modela

Reddit promene će takođe dodati mogućnost korisnicima da vide manje oglasa iz određenih kategorija kao što su kockanje, alkohol, gubitak težine i izlasci. Kompanija kaže da njen proces kombinovanja ručnog označavanja sa mašinskim učenjem za klasifikaciju oglasa u početku verovatno neće biti 100 odsto uspešan, ali očekuje da će se vremenom poboljšati.

Izvor: TheVerge

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: