BIZIT plus

Razbijena jedna od najvećih grupa specijalizovana za pirateriju filmova

Zajedničkom akcijom SAD-a i Evropola obavljena su hapšenja i zaplene opreme u 18 zemalja, čime je razbijena velika piratska grupa, Sparks Group, koja je masovno bavila piraterijom filmskih hitova.

PCPress.rs Image

Sparks Group, je godinama nabavljala Blu Ray i DVD izdanja još neobjavljenih filmova i distribuirala ih preko Interneta. Razbijanje ove grupe je rezultat istrage koja je trajala od septembra 2016. godine, a koja je pokazala da je ilegalno dilovala filmove i TV serije svih američkih izdavača, i da je poslednjih godina na taj način distribuirala gotovo svaki film velikih američkih filmskih studija.

Zaplenjeno 60 servera

Istragu i akciju zajednički su sproveli američko Ministarstvo pravosuđa, Evropol i Eurojust. Ove nedelje su obavljena koordinisana hapšenja članova ove piratske grupe u 18 zemalja sveta, od SAD-a, preko Evrope pa do Azije. Osim hapšenja glavnih članova grupe, sa Interneta je isključeno i zaplenjeno 60 servera smeštenih širom sveta na kojima su se nalazili ilegalno stečeni i distribuirani sadržaji zaštićeni autorskim pravima.

Evropol navodi da je kršenjem tih autorskih prava Sparks grupa oštetila, primarno američke, izdavače za desetine miliona dolara. Do DVD i Blu Ray izdanja filmova su navodno najčešće dolazili predstavljajući se kao legalni distributeri, uz obećanje da sadržaje neće prodavati pre određenog datuma izdavanja. Umesto legalne preprodaje, digitalne kopije su prvo oslobađali zaštite a potom plasirali putem torrenta i ilegalnih striming servisa.

Pročitajte i:  Nintendo tuži kreatore Yuzu Switch emulatora za pirateriju

Izvor: Europol

Facebook komentari: