BIZIT plus

Razveli se Bill i Melinda Gates, ona odmah dobila skoro 2 milijarde

Bill i Melinda Gates prekidaju brak nakon 27 godina, objavio je par u izjavama na svojim Twitter nalozima. Par je osnovao svoju filantropsku organizaciju, Fondaciju Bill i Melinda Gates, 2000. godine. Od tada je fondacija potrošila 53,8 milijardi dolara na širok spektar inicijativa vezanih za globalno zdravlje, ublažavanje siromaštva i još mnogo toga.

Razvode se Bill i Melinda Gates.

Bogatstvo Bill Gates-a vredno 137 milijardi dolara

Melinda Gates podnela je u ponedeljak zahtev za razvod u okrugu King, u državi Vašington, tražeći od sudije da prekine brak na osnovu ugovora o razvodu. U javno dostupnim dokumentima nisu obuhvaćeni nikakvi finansijski detalji. Bill Gates je jedan od najbogatijih ljudi na svetu, a prema Bloomberg Billionaires Index listi njegova neto vrednost u februaru iznosila je 137 milijardi dolara. Bill i Melinda Gates upoznali su se u Microsoft-u kada Bill bio direktor kompanije. Melinda je započela kao menadžer proizvoda, i bila je jedina žena u prvoj klasi diplomaca MBA koja se pridružila kompaniji, a na kraju je napredovala i postala generalni direktor informacionih proizvoda.

Par se venčao na Havajima 1994. godine. Tokom protekle godine, Gates-ovi su, preko svoje fondacije, bili uključeni u borbu protiv pandemije Covid-19 i uložili su napore da razviju tretmane i vakcine, i da ih ravnopravno distribuiraju širom sveta. Od decembra, fondacija je uložila ukupno 1,75 milijardi dolara u globalni odgovor na pandemiju. U martu 2020. godine Bill Gates istupio je iz odbora Microsoft-a i Berkshire Hathaway-a kako bi više vremena posvetio svojim filantropskim prioritetima, uključujući i borbu protiv klimatskih promena. Pivotal Ventures, investiciona kompanija koju je osnovala Melinda Gates, takođe je potvdila informacije o razvodu braka.

Melinda prvog dana dobila skoro 2 milijarde dola ra

Melinda Gates je već istog dana kada je par objavio razvod dobila 1,8 milijardi dolara. Naime, deonice u tolikoj vrednosti su na njene račune prebačene od strane investicione kompanije koja je vodila računa o imovini Bill Gates-a.  Ova vest je značajna zbog nagađanja koliko će novca dobiti supruga nakon braka, kao i činjenice da još uvek nije sva imovina prebačena u fondaciju i da ima dosta “finansijskih repova” za koje nije sasvim sigurno kako će se deliti među sada već bivšim supružnicima.

Melinda je dobila 14 miliona deonica Kanadske nacionalne železnice u vrednosti od oko 1,5 milijardi dolara, te 2.9 miliona deonica AutoNation-a u vrednosti od preko 300 miliona dolara. Iako par nije imao predbračni ugovor, zna se za postojanje ugovora kojim su dogovorili razdvajanje imovine, s tim što je sadržaj samog ugovora nepoznat javnosti.

Izvor: CNN

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: