RCS vs SMS: Koja je razlika?

RCS poruke su na Android stigle još pre nekog vremena, a kako bi zamenile SMS/MMS protokole. Mnogi još ne znaju kako se razlikuju od „starih“ poruka.

PCPress.rs Image

SMS poruke su zauvek promenile načine na koje komuniciramo – mnogi ne znaju da postoje već više od trideset godina: prva SMS poruka je poslata 3. decembra 1992. godine. Izgleda da više ne ispunjavaju potrebe modernih korisnika – nedostaju im funkcije na koje su navikli zahvaljujući aplikacijama koje se stalno menjaju. Google je zbog toga usvojio RCS (Rich Communication Services) protokol za slanje poruka, koji bi trebalo da zameni dosadašnji SMS/MMS standard.

Već je sada jasno da se RCS poruke razlikuju od SMS protokola, a evo u čemu najviše: dok se SMS zasniva na jednostavnosti, RCS donosi raskošne izmene i mnoštvo novih funkcija. U okviru starijih poruka sve je moralo da bude kratko, a kako se ne bi prešlo u drugu poruku. Sa RCS porukama to nije slučaj, a korisnik može da šalje i slike, video snimke, GIF-ove – baš kao na društvenim mrežama i u okviru aplikacija za komunikaciju.

Pročitajte i:  Kako proveriti vreme ekrana na Androidu

RCS je dakle bolji od SMS poruka u skoro svim oblastima, a evo tabele koja to ilustruje:

PCPress.rs Image

Tu su i druge RCS prednosti: ove poruke ne traže posebnu platformu, pa nije potrebno pravljenje posebnih naloga i logovanje s posebnim lozinkama i korisničkim imenima. rade kad je uključen WiFi. Tvrdi se da značajno obogaćuju komunikaciju, jer „slika vredi kao hiljadu reči“ (već smo pomenuli da RCS dopušta slanje slika i drugih sadržaja).

Dakle: RCS poruke nude dinamičniju i bezbedniju komunikaciju nego SMS i MMS. Korisnicima omogućavaju deljenje različitih sadržaja, na primer fotografija visoke rezolucije, veličine do 100 MB. Dostupne su u Google Messages apliakciji, a korisnici moraju da aktiviraju opciju kako bi ih koristili.

Da bi to učinili potrebno je da uđu u aplikaciju, tapnu na profilnu fotografiju u gornjem desnom uglu, izaberu ‘Message Settings’ i uključe ‘RCS chats’. Neophodno je da telefon podržava RCS protokol, ako to nije slučaj RCS se automatski konvertuje u SMS.

Izvor: Android Authority

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,

1 thoughts on “RCS vs SMS: Koja je razlika?

 • 24. 07. 2023. at 09:17
  Permalink

  Imam nekoliko pitanja pa molim za odgovore:
  1. Kako se naplaćuje? Da li je ista cena kao i običnog SMS-a?
  2. Da li preko RCS poruka mogu da platim parking i kako će mi se to naplatiti?
  3. Ako ja pošaljem RCS poruku a primalac nema podešen telefon za rad sa RCS porukama šta onda?
  4. Piše u tekstu da radi preko Wifi-a, da li radi i preko mobilnih podataka?

Comments are closed.