realme 12 Pro+: Quo vadis, realme?

Nakon odličnog prošlogodišnjeg realme 11 Pro+ modela, dobijamo ovogodišnju iteraciju s oznakom 12 u imenu. Da li se nešto suštinski promenilo?

PCPress.rs Image

Veliki fokus je na periskopskoj telefoto kameri, koju je realme implementirao u ovu seriju telefona. Neko bi rekao da je reč o velikom koraku za realme, ali malom za čovečanstvo, ali treba primetiti da je reč o relativno pristupačnoj kategoriji telefona, a ne o preskupim top-modelima. Druga velika promena stiže u domenu korišćenog hardvera – nakon prošlogodišnjeg Mediatek Dimensity 7050 načinjen je veliki zaokret ka Qualcomm Snapdragon 7s Gen 2 čipsetu. Bliski rođak (neki bi rekli i blizanac) Snapdragon 6 Gen 1 zapravo donosi vrlo slične performanse kao sada već nekoliko godina stari Snapdragon 778G, što nije loše, ali ilustruje koliko mobilna industrija „štedi” na čipovima u srednjoj klasi, konstantno predstavljajući novitete koji nisu ništa bolji od svojih prethodnika, osim po oznaci u imenu.

PCPress.rs Image

No, performanse su sasvim dobre i pristojne, određeni pomaci spram prošlogodišnjeg modela postoje, iako nisu veliki. Ovo ističemo jer je upravo ceo koncept prošlogodišnjeg modela bio „puno svega sa ne naročito snažnim čipsetom, ali zato sa vrhunskom kamerom i baterijom”. Taj recept se generalno nije promenio i ne sumnjamo da će prijati mnogima. Kao ni prošle godine, realme nije štedeo na memoriji, pa zatičemo izdašnih 12 GB RAM-a i 512 GB prostora za skladištenje podataka. Takođe pohvaljujemo ekran od 6,7 inča. Reč je o istom AMOLED-u koji je korišćen prošle godine, s osvežavanjem od 120 Hz i maksimalnim osvetljenjem od 950 nita. Treba pohvaliti i stvari poput stereo-zvučnika, NFC podrške, ali i zvaničnog IP65 sertifikata o otpornosti na vodu i prašinu, što je plus u odnosu na prethodnika.

PCPress.rs Image

Telefon je izuzetno lep, s dopadljivim bojama (naš je bio u bež varijanti) i veganskom kožom. Definitivno odaje utisak luksuza, klase i stila. Uređaj stiže s operativnim sistemom Android 14, koji pak dolazi s Realme UI 5.0 verzijom interfejsa. U principu, sve što je potrebno prosečnom korisniku radi brzo i glatko, bez trzavica, ali valjalo bi da realme smanji bloatware koji stiže s ovakvim napravama, bilo da se radi o dodatnim App marketima ili Lazadama, Agodama, šta god to bilo.

Pročitajte i:  Počela prodaja HONOR 200 serije u Srbiji

Dolazimo do upravo onih aspekata koji su činili udarnu snagu prethodnika i za koje realme tvrdi da su i danas udarna igla naslednika. Kamera je važan adut realme 11 Pro+ telefona, ali je koncept promenjen u odnosu na prethodnu godinu. Umesto Samsung ISOCELL HP3 senzora od 200 Mp, koji su pratili 8 Mp ultrawide i 2 Mp macro kamere, sada imamo kombinaciju glavnog senzora od 50 Mp i telefoto kamere od 64 Mp, praćenu istovetnim 8 Mp ultrawide sočivom. Glavna i telefoto kamera podržavaju sve moderne tehnologije koje olakšavaju snimanje, kao što su PDAF i stabilizacija. Ipak, glavni senzor je nešto slabiji od prošlogodišnjeg, koji je imao i sposobnost snimanja zumiranih fotografija (makar kropovanih) zahvaljujući velikoj rezervi sirovih piksela. Zumirane fotografije su ove godine bez dileme bolje, ali ostaje pitanje da li vam je možda ipak bitniji glavni senzor i je li kombinacija 50 Mp glavne i 64 Mp telefoto kamere za vas i vaše potrebe bolja od jednog univerzalnog 200 Mp rešenja.

Najzad, baterija kapaciteta 5000 mAh je odlična, i u praksi telefon zaista ima veliku autonomiju. Verujemo da je to jedna od prednosti prelaska na Qualcomm Snapdragon čipset, budući da su oni energetski veoma efikasni. Punjač se isporučuje u pakovanju i ima snagu 67 W. Iako je prošlogodišnji model dolazio sa 100 W punjačem, i realme je shvatio da nema poente hvaliti se ogromnim brzinama punjača koji tim brzinama rade veoma kratko dok je u suštini period punjenja baterije veoma sličan.

PCPress.rs Image

Naslednik prošlogodišnjeg realme 11 Pro+ telefona koji nas je oduševio stiže u sličnom izdanju, ali ipak suptilno drugačijem. Ukoliko se prepoznajete kao neko kome je potreban dobar sistem kamera i trajna, pouzdana baterija, te vam znači što je to stiglo u estetski izuzetnom izdanju, sa izdašnom količinom memorije, onda je realme 12 Pro+ telefon koji treba da stavite na najuži spisak za kupovinu. Naravno, imajte na umu da je konkurencija u ovoj kategoriji žešća nego ikad.

Pročitajte i:  realme “Flagship Killer” GT 6 serija se vraća u Evropu posle 2 godine i donosi AI funkcije

Korisna adresa: realme.com/global

Facebook komentari: