BIZIT plus

realme 9 – Razumno dobar izbor

Kada je reč o realme brendu, sada već uveliko znamo šta možemo da očekujemo: solidne i dobre pametne telefone. Model realme 9 je jedan od najnovijih koje su izbacili na tržište i nudi neke privlačne karakteristike po veoma razumnoj ceni od oko 32.000 rsd.

PCPress.rs Image

Zanimljivo je uporediti telefon koji ovde razmatramo direktno sa realme 9 5G, koji kao što ime kaže, poseduje 5G. Standardni realme 9 se drži 4G, iako ima bržu stopu punjenja putem kabla i OLED, a ne LCD ekran, te se čini da realme na ovaj način pokušava da pokrije što više stavki.

Iako mu nedostaje 5G, ima svetao, oštar OLED ekran koji radi pri brzini osvežavanja od 90 Hz, i posebno dobar vek trajanja baterije (ovo je telefon koji će izdržati dva dana između punjenja ako budete pažljivi s njim). Takođe, ima zadnju kameru koja je bolja nego što biste očekivali po ovoj ceni, onu koja je zapravo sposobna da snima fotografije noću (što nije uvek slučaj kada kupujete telefon u ovom cenovnom rangu).

Standardno elegantan dizajn sa AMOLED ekranom

Nema pravih iznenađenja ili inovacija u dizajnu realme 9, ali ni ničega što bi vas posebno odvratilo od telefona. Što se tiče estetike, on se uklapa u standard pametnih telefona 2022. godine, s tankim okvirima oko ekrana, urezom u gornjem levom uglu ekrana za kameru, nežno zaobljenim ivicama i uglovima i modulom zadnje kamere smeštenim u gornjem levom uglu. Tu je i senzor otiska prsta ugrađen u ekran za lakše otključavanje.

PCPress.rs Image

Uređaj dolazi u tri boje, crnoj, beloj i zlatnoj (onu koju smo mi imali na testu). Ako se pitate da li će telefon stati u vaš džep, njegove dimenzije su 160,2 mm x 73,3 mm x 8 mm i težak je 178 grama. U ruci leži udobno, i nije telefon koji ćete lako ispustiti. Jedan bonus koji vredi pomenuti: preko ekrana postoji tanak zaštitni sloj koji je već postavljen iako sam telefon nije vodootporan ili otporan na prašinu.

Pročitajte i:  Iskoristite svetlost sa TECNO Spark 20 serijom

Dok gledate u telefon s prednje strane, tasteri za jačinu zvuka su malo niže s leve strane uređaja, a taster za uključivanje s desne strane. Na dnu, realme je odvojio prostor za priključak za slušalice, a tu je i USB-C port za punjenje i prenos podataka. U kutiji se nalaze i USB-C kabl za punjenje i adapter za napajanje, što je retkost ovih dana. U paket je uključena i prozirna zaštitna maska.

PCPress.rs Image
Rezultati u Geekbench 5 aplikaciji

Ekran na ovom telefonu je 6,4-inčni Super AMOLED panel u rezoluciji od 1080 x 2400 piksela i brzinom osvežavanja od 90 Hz. Kada ga podesite do maksimalne osvetljenosti, zapravo je pristojan ekran: oštar i živih boja. U podešavanjima ekrana na telefonu možete birati između živopisnog (P3), prirodnog i profesionalnog režima i podesiti temperaturu ekrana pomoću posebnog klizača.

Ako ste posebno izbirljivi, mogli biste reći da bi ekran mogao biti veći, ali to se zaista svodi na lične preference. OLED tehnologija koja je ovde primenjena funkcioniše zaista dobro, i verujemo da se niko ko uzme realme 9 kao svoj sledeći pametni telefon neće razočarati ekranom.

PCPress.rs Image

Glavna kamera od 108 MP

Telefon realme 9 dolazi opremljen s trostrukim modulom kamera, 108 MP široka + 8 MP ultraširoka + 2 MP makro kamera. Najimpozantniji deo je sočivo glavne kamere od 108 MP, što može da se meri s najboljim modelima kada je broj megapiksela u pitanju, mada, naravno, kvalitet fotografija i video-zapisa nije samo u broju megapiksela. Na prednjoj strani telefona nalazi se selfi kamera od 16 MP koja nije posebno primetna. Snimanje videa je vrhunsko pri 1080p i 30fps.

Pročitajte i:  1Password: Biometrijski ključ stiže na Android

PCPress.rs Image

U upotrebi, zadnja kamera je sposobna da proizvede neke veoma dobre snimke. Slike su oštre i detaljne, s dobro izbalansiranim bojama koje su podrazumevano samo povremeno prezasićene. HDR obrada dobro funkcioniše kako bi svetliji i tamniji delovi slika bili vidljivi.

Zadnja kamera realme 9 telefona takođe radi prilično dobro u uslovima slabog osvetljenja, ne baš tako dobro kao kamere na vrhunskim telefonima, ali ipak dovoljno dobro da dobijete upotrebljive fotografije. U kameri postoji namenski noćni režim koji pomaže da se otkrije više detalja i smanje nepravilnosti na tamnijim slikama, kao i profesionalni režim koji vam daje veću kontrolu nad ISO opcijom i ostalo.

Snimci kamerama realme 9 telefona

Uzimajući u obzir cenu telefona, kvalitet kamere je zaista dobar – dobićete savršeno pristojne snimke, a postoji mnogo režima i podešavanja za igru. Skuplji telefon će vam dati kameru koja radi bolje noću i ima optički zum, ali realme 9 radi zadovoljavajuć posao.

Performanse i specifikacije

Sa ovim telefonom dobijate Qualcomm Snapdragon 680 procesor, 8 GB RAM-a i 128 GB memorije. To i nije sasvim loše u pogledu specifikacija, uz to, moći ćete da pokrenete sve što vam je potrebno za pokretanje na realme 9, uključujući igre vrhunskog kvaliteta. Nema kašnjenja koje imate na nekim uređajima, i sve zvuči prilično dobro – možda ćete primetiti mali pad performansi ako otvorite desetine tabova u pretraživaču ili možda nakon godinu dana ili dve korišćenja.

Pročitajte i:  Nov način pretrage na YouTube Music 

PCPress.rs Image

Za razliku od drugih telefona iz realme 9 serije, ovo standardno izdanje dolazi bez 5G. Iako to možda nije problem, s obzirom na to da su 4G brzine savršeno respektabilne, pomalo je čudno da se telefoni izbacuju na tržište bez 5G tehnologije u današnje vreme.

Kada je softver u pitanju, realme 9 pokreće Android 12 sa realme UI 3.0. Ovaj korisnički interfejs je relativno intuitivan i direktan, a realme pruža sopstvene aplikacije za podešavanje alarma, galerija fotografija, upravljanje datotekama i tako dalje, ali je lako prebaciti se na Google ekvivalente i, generalno, sve je neopterećeno.

Android 12 operativni sistem uz realme 3.0 korisnički interfejs

Trajanje baterije je bez sumnje jedan od vrhunaca celokupnog paketa realme 9: baterija kapaciteta 5.000 mAh drži dva dana ako je ne koristite tako često. Većinu dana ćete udobno funkcionisati od jutra do večeri i još uvek vam ostaje dosta energije pre nego što odete u krevet. Više vremena između punjenja baterija je jedna od prednosti procesora niže specifikacije i odsustva 5G.

Kao što možete očekivati od telefona po ovoj ceni, na realme 9 nema bežičnog punjenja. Što se tiče punjenja preko kabla USB-C, punjenje od 33 W trebalo bi da bude dovoljno za napajanje telefona sa za samo 75 minuta, tako da nećete morati dugo da čekate da se napuni.

Sve u svemu, ovo je pristupačan Android telefon koji nudi dobru glavnu kameru, sa zaista lepim ekranom i trajanjem baterije boljim od prosečnog.

Facebook komentari: