BIZIT plus

Regulatori EU prilagođavaju pravila kako bi podstakli uvođenje širokopojasnog pristupa

Regulatori konkurencije EU revidirali su pravila o državnoj pomoći kako bi olakšali zemljama Evropske unije da finansiraju uvođenje brzog širokopojasnog pristupa. To je nešto što je ključno za postizanje ambicioznih digitalnih i zelenih ciljeva. Tako će se poboljšati ekonomska i socijalna otpornost EU kao i spremnost na razne nepredviđene situacije.

PCPress.rs Image

Evropska komisija želi da sva evropska domaćinstva budu pokrivena gigabitnom mrežom. Takođe, sva naseljena područja treba da budu pokrivena 5G mrežom do 2030. godine.

Izvršna vlast EU navodi da će vladama biti dozvoljeno da pružaju državnu podršku fiksnim širokopojasnim mrežama koje obezbeđuju brzinu otpremanja od najmanje 1 gigabit u sekundi i 150 megabita u sekundi.

Pomoć za pokretanje mobilnih mreža, uključujući 5G mreže, biće dozvoljena samo za poboljšanje kvaliteta postojećih ili planiranih mobilnih mreža.

Revidirana pravila dozvoljavaju zemljama EU da koriste ili objavljenu cenu, regulisanu cenu ili cenu zasnovanu na troškovima. Ta cena će biti referentna vrednost za postavljanje veleprodajnih cena pristupa.

Da bi se obezbedila transparentnost, vlade će morati da pokrenu javnu konsultaciju najmanje 30 dana pre dodele državne pomoći. Takođe, životna sredina i energija će biti uključene u kriterijume za izbor kandidata koji su aplicirali za subvencije.

Pročitajte i:  EU otvara novu istragu protiv Mete

Granica za objavljivanje detalja o dodeljenoj pomoći spuštena je sa 500.000 na 100.000 evra.

Takođe, nadzorni organ EU za konkurenciju pružio je više detalja o uslovima pod kojima države članice moraju da prate komercijalni učinak mreža i eventualno dobiju povrat novca u slučaju da mreža ima bolji rezultat.

Izvor: Reuters

Facebook komentari: